3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Premijer Plenković: Vlada nabavlja 12 francuskih rabljenih borbenih aviona Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura

Pročitajte još:

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

”Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda”, precizirao je Plenković.

Dodao je da je izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu.

“Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018., čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe. Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion”, rekao je dodajući da je 999 milijuna eura najpovoljnija cijena te da pruža najpovoljniju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u euro područje. “Drago mi je da odluku donosimo danas na Dan hrvatske vojske”, zaključio je premijer.

Beroš: ‘Epidemiološka situacija bolja je iz tjedna u tjedan’
Ministar Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom uz potres, a ministar Vili Beroš izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Od 24.5 dio osoblja preraspoređenog u KB Dubrava vraća se u svoje bolnice”, rekao je Beroš te dodao da je 10 000 doza cjepiva donirano Crnoj Gori”. Naglasio je kako bilježimo pad zaraženih veći od 42 posto te da je epidemiološka situacija bolja iz tjedna u tjedan.

Ministar Davor Božinović izvijestio je o ublažavanju epidemioloških mjera na nacionalnoj razini, a koje su već stupile na snagu te dodao da je hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalnih covid potvrda spreman za produkciju 1. lipnja.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će se ovime očuvati i povećati sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske.

– Ulaskom u ovakav angažman, Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti, kojima će doprinijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU – rekao je.

S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, dodao je, nabava višenamjenskog borbenog aviona najveći je iskorak u razvoju sposobnosti od ’90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama.

Potpore za očuvanje radnih mjesta idu dalje
Vezano za popuštanje mjera, podsjetio je kako su potporama očuvali radna mjesta. Naglasio je kako s tim nastavljaju i dalje te da će kriteriji za dobivanje potpora biti isti kao i do sada.

– Daljnjim mjerama i aktivnostima podupirat ćemo rad i opstojnost naših poduzetnika jer je zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta jedan od najvažnijih prioriteta gospodarskog razvoja i oporavka. U lipnju, sukladno postojećim uvjetima, nastavljamo s provedbom mjere potpora za očuvanje radnih mjesta. Kriteriji mjere, skupine poslodavaca te visina subvencije biti će isti kao do sada. Želim još jednom naglasiti kako možemo biti iznimno zadovoljni rezultatom koji su dosadašnje mjere polučile – istaknuo je dodavši kako je tržište rada stabilno te da nije došlo do havarije koje su mnogi predviđali.

– Bez obzira na trenutno povoljan tijek epidemiološke situacije, još uvijek se nalazimo u pandemiji. Sve dok pojedini sektori osjećaju posljedice pandemije i trebaju pomoć za njeno prevladavanje, pomoć će biti prisutna – rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: