9.9 C
Zagreb
Utorak, 28 ožujka, 2023

Promjene cijene plina od 1. travnja: Evo gdje će ljudi dobivati veće, a gdje manje račune

Pročitajte još:

Neće samo kućanstva u Zagrebu koja koriste javnu uslugu plaćati više

Kućanstva u Zagrebu od 1. travnja će plaćati plin skuplji za 10,3 posto, dok će se ona u Koprivnici razveseliti jer će plin pojeftiniti 4,7 posto. Rezultat je to Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca 2021. koju je donijelo HERA-ino Upravno vijeće, piše Večernji list.

HERA-e. U HERA-i napominju da je tom odlukom određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe, i to za 32 distribucijska područja opskrbe plinom u Hrvatskoj. Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe sastoji se od troška nabave, troška distribucije i troška opskrbe plinom. Što se tiče troška nabave plina, on za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh, što je 5,83 posto manje u odnosu na razdoblje do 31. ožujka 2021.

Trošak distribucije plina odražava pak trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za regulacijsku godinu 2021., zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama HERA-e te stoga nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen. Trošak opskrbe plinom odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture – transport plina, skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin – troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača.

1 3
Vecernji.hr

Određen je temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, za svako distribucijsko područje. On ostaje nepromijenjen u razdoblju od tri i pol godine za koje je natječaj proveden od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. U HERA-i objašnjavaju da su nove cijene plina rezultat promjene troška opskrbe plinom i troška nabave.

Na 21 distribucijskom području plin će pojeftiniti, dok će na njih 11 poskupjeti.

Krajnja cijena od 1. travnja 2021., za sva 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, bit će manja za 0,3 posto u odnosu na prosječnu cijenu plina tijekom prethodnog razdoblja. No, neće samo kućanstva u metropoli koja koriste javnu uslugu plaćati više. Plaćat će više i osječka kućanstva jer će cijena porasti za 6,4 posto, ali i ona u Rijeci gdje će plin porasti za 4,2 posto. U Varaždinu cijena će porasti za 3,4 posto, u Zaboku za 3,3 i u Orahovici 2,7 posto.

Javna usluga će najmanje skočiti u Pakracu, gdje je porast od samo 0,5 posto. Za kućanstva u Koprivnici plin će pojeftiniti najviše, čak 4,7 posto. U Krapini plin će biti jeftiniji za 2,9 posto, u Kutini za 3,2 posto, u Slavonskom Brodu za 3,8, Svetoj Nedelji za 4,5 i u Sv. Ivanu Zelini za 4,5 posto.

Prosječna godišnja potrošnja plina u kućanstvima iznosi oko 15.000 kWh pa će, primjerice, u Zagrebu za tu potrošnju kućanstva za iduću plinsku godinu plaćati 496 kuna više godišnje, dok će u Koprivnici račun za istu potrošnju biti 217 kuna manji. Inače iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u informatoru HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom.

U HERA-i podsjećaju da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Krunoslav Capak otkrio kad bi se mogao proglasiti kraj pandemije

Vrlo je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije petog mjeseca. Slijedeći sastanak Odbora za hitna stanja koji...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
9.3 °
31 %
3.6kmh
0 %
Uto
11 °
Sri
14 °
Čet
16 °
Pet
16 °
Sub
15 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5187
USD
7,0548
GBP
8,4897
CHF
7,6678
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: