9.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Prva dama Ukrajine u otvorenom pismu: ‘Ovaj rat nije tamo negdje, Putin sutra može napasti i vaše gradove’

Pročitajte još:

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska objavila je otvoreno pismo u kojem osuđuje masovno ubijanje ukrajinskih civila.

Zelenska piše da je bilo “nemoguće povjerovati” da će se ruska invazija uopće dogoditi i da je to milijune ljudi, napose djecu, gurnulo u “strašnu realnost”.

“Stradavanja djece su najstrašnija. Osmogodišnja Alisa je umrla na ulici Ohtirke dok ju je njen djed pokušavao zaštititi. Polina iz Kijeva umrla je zajedno sa svojim roditeljima. Kada Rusija kaže da ne vodi rat protiv civila, ja prizivam imena ove djece”, rekla je.

No, istaknula je i hrabar otpor ukrajinskog naroda.

Ukrajinci, bez obzira na političke stavove, materinji jezik, uvjerenja i nacionalnost, stoje u jedinstvu bez premca. Dok su se propagandisti hvalili da će ih Ukrajinci dočekati s cvijećem kao spasitelje, dočekani su s molotovljevim koktelima.

Zahvaljujem građanima napadnutih gradova koji su se koordinirali kako bi pomogli potrebitima. Oni koji i dalje rade – u ljekarnama, trgovinama, javnom prijevozu i socijalnim službama – pokazuju da u Ukrajini život pobjeđuje. Odajem priznanje onima koji su pružili humanitarnu pomoć našim građanima i zahvaljujem na kontinuiranoj podršci. A našim susjedima koji su velikodušno otvorili svoje granice kako bi pružili utočište našim ženama i djeci, hvala što ste ih čuvali, kada nas je agresor onemogućio u tome.”

“Rat u Ukrajini je rat u Europi”
“Svim ljudima diljem svijeta koji se okupljaju da podrže Ukrajinu. Vidimo se! Ovdje smo, gledamo i cijenimo vašu podršku. Ukrajina želi mir. Ali Ukrajina će braniti svoje granice. Braniti svoj identitet. U gradovima gdje granatiranje i dalje traje, gdje se ljudi nalaze pod ruševinama, danima ne mogu izaći iz podruma, potrebni su nam sigurni hodnici za humanitarnu pomoć i evakuaciju civila. Trebaju nam oni koji su na vlasti da nam zatvore nebo! Zatvorite nebo, a mi ćemo sami voditi rat na terenu.

Apeliram na vas dragi mediji: nastavite pokazivati ​​što se ovdje događa i pokazujte istinu. U informacijskom ratu koji vodi Ruska Federacija svaki dokaz je presudan. I ovim pismom svjedočim i govorim svijetu: rat u Ukrajini nije rat ‘negdje vani’. Ovo je rat u Europi, blizu granica EU. Ukrajina zaustavlja silu koja bi sutra mogla agresivno ući u vaše gradove pod izlikom spašavanja civila. Prošlog tjedna meni i mojim ljudima ovo bi se činilo kao pretjerivanje, ali to je stvarnost u kojoj danas živimo. I ne znamo koliko će to trajati. Ako ne zaustavimo Putina, koji prijeti da će započeti nuklearni rat, neće biti sigurnog mjesta na svijetu ni za koga od nas. Mi ćemo pobijediti. Zbog našeg jedinstva. Jedinstvo prema ljubavi, prema Ukrajini. Slava Ukrajini!”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8.8 ° C
9.4 °
7.8 °
83 %
1.5kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: