6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Prvi korak prema popuštanju mjera: Kreću pilot projekti tuluma s cijepljenim građanima

Pročitajte još:

Nacionalni stožer civilne zaštite do kraja mjeseca neće popuštati epidemiološke mjere, no zato će provoditi pilot projekt održavanja raznih događaja na kojima će sudjelovati samo građani cijepljeni dvjema dozama, s tim da od posljednjeg cijepljenja moraju proći dva tjedna

Nakon toga organizirat će se skupovi na kojima će biti i oni koji su u najviše posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu, javlja Jutarnji list. Tjedan dana nakon događaja sudionici takvih okupljanja testirat će se PCR testovima, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze, brojke onih koji će moći na takve priredbe postupno će se povećavati.

Napominje se da će svi sudionici sudjelovati dobrovoljno, a dok traje skup, neće nositi maske niti se pridržavati distance. O rezultatima ovisi hoće li idući potez ka većem otvaranju biti omogućavanje koncerata i drugih većih događanja s većim brojem ljudi koji imaju neki oblik zaštite.

Ni u Zagrebu zasad ne razmišljaju o popuštanju mjera, ali ističu da, primjerice, PCR testovi pokazuju da sve više testiranih ima sve manje virusa u brisu. Naime, sve je više onih kojima se za dokaz covida-19 mora raditi i više od 30 tzv. ciklusa kako bi se dokazalo da je osoba pozitivna na koronu. No, ono što i dalje zabrinjava stručnjake jest činjenica da broj umrlih i dalje ne pada istim intenzitetom kao i broj zaraženih, pa je tako i danas zabilježeno 45 preminulih od covida-19.

Naglašavaju da su umjereni optimisti. Premda danas nije bilo cijepljenja građana na već poznatim punktovima, u Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar” organizirano je cijepljenje osoba s diplomatskim statusom u Hrvatskoj. U organizaciji HZJZ-a i Ministarstva vanjskih poslova, na cijepljenje je pozvano 500 diplomata i članova njihovih obitelji.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: