12.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Zagreb potrošio AstraZenecu: A što s onima koji su tek dobili svoju prvu dozu?

Pročitajte još:

Grad Zagreb bi danas mogao potrošiti sve AstraZenecine doze. Najviše je nuspojava u Hrvatskoj prijavljeno za Pfizerovo cjepivo. EU najavljuje da iza lipnja nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece.

Zagrepčani očito nisu imali problem s informacijama zbog kojih se ustrašilo pola Europe – više ih je cijepljeno AstraZenecom nego Pfizerovim cjepivom, podatak je ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara. Na razini cijele Hrvatske je obrnuto. Iako smo naručili daleko više AstraZenecina cjepiva, puno više se trošilo Pfizerovo. Utrošeno je više od 600.000 Pfizerovih doza, gotovo 300.000 AstraZenecina, ostalo su Moderna i Johnson & Johnson.

Ukupno je potrošen 1,1 milijun doza, od kojih je prvu dozu primilo 617.000 ljudi, a obje njih 250.000. To znači da je u cijeloj Hrvatskoj dosad cijepljenjem imunizirano tek oko pet posto stanovništva, a Covid-19 službeno je dosad preboljelo još 344.494 osoba, što je gotovo devet posto populacije. Nema službeno napravljene državne studije koja kaže koliko je ljudi doista steklo imunitet prebolijevanjem, no taj je broj sigurno veći od službenog.

Ovog bi tjedna u Hrvatsku trebale pristići i veće količine cjepiva nego dosad, i Vladin je plan da će do ljeta procijepljeno biti barem do 55 posto odraslog stanovništva. U subotu je postavljen novi dnevni “rekord” cijepljenja – više od 53.000 ljudi. Zagreb, prema Šostarovim riječima, sam ima kapacitete za cijepljenje 11.000 osoba na dan – na Velesajmu i u još tri dvorane, koje će ovih dana biti otvorene s tom svrhom. Zagreb ima gotovo 30 posto procijepljenog stanovništva, što je zasad najviše u Hrvatskoj, pohvalio se Šostar.

U 70.000 potrošenih AstraZenecinih doza, kazao je, nije bilo ozbiljnijih nuspojava. U cijeloj su Hrvatskoj dosad primljene 2982 prijave sumnji na nuspojave cjepiva, od kojih 1452 na Pfizerovo, 1292 na AstraZenecino, 235 na Modernino te jedna na Janssen cjepivo, za dvije nije primljena informacija o proizvođaču. Ozbiljnima se smatra 19 posto prijava, no nema niti jednog potvrđenog smrtnog ishoda zbog cjepiva.

EU: Nema novih narudžbi AstraZenece iza lipnja

Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom. Breton je također rekao da očekuje da će troškovi cjepiva Pfizer/BioNTech biti veći nego u ranijoj fazi. Europska komisija (EK) je u travnju pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci cjepiva protiv covida-19 i zato što nije imala ‘pouzdan’ plan kako bi osigurala pravovremene isporuke cjepiva. ‘Nismo obnovili narudžbu iza lipnja. Vidjet ćemo što će se dogoditi’, rekao je Breton za radio France Inter, ali nije isključio potencijalnu novu narudžbu u kasnijoj fazi. (HINA)
Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
11.4 ° C
12.7 °
6.1 °
49 %
2.1kmh
20 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: