2.7 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Pupovac prozvao Milanovića zbog Borova: ‘Načelnik je skoro dobio batine zbog njega’

Pročitajte još:

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, održao je konferenciju za novinare povodom incidenta u Borovu.

“Jučer i danas su bila obilježavanja za strašna ratna stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji, i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir. SNV je povodom granatiranja Zagreba položio vijence na lokacijama na kojima su stradali ljudi”, kazao je Pupovac i dodao da je time pokazana sućut za poginule.

Nažalost, ono što se dogodilo jutros u Borovu je suprotno od svega toga. To je govor koji zapravo održava neku vrstu ratnoga stanja i koji koristi komemorativna mjesta za održavanje ratnoga stanja i širi poruke netolerancije, mržnje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima poticaj došao sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga. Svatko treba paziti da na takvim mjestima, koja su bolna, govori jezikom sjećanja, a ne jezikom mržnje.

Nije prvi put, događaj nije usamljen, niti djeluje spontano nakon niza radnji koje su se događala u protekle dvije godine, dodaje Pupovac.

“Riječ je o nečemu što se ponavlja. Svi koji na bilo kojim načinom svojim govorom na to potiču trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti.

Svi organi države koji su propustili svih ovih godina napraviti ono što je potrebno, bilo da je to policija, bilo da je pravosuđe, bi se trebali osvijestiti i shvatiti da je konačno vrijeme da se nakon 30 godina ratna stranica zatvori, a komemorativne akcije nastave.

Kao što to činimo mi iz srpske zajednice i srpskih institucija”, kaže Pupovac.

Nije prekršaj, već poticanje mržnje

Netko je rekao da je riječ o prekršaju. To nije istina. Riječ je još jedanput o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom pa se ne poduzimaju niti radnje koje bi tome odgovarale. Ovdje je riječ o poticanju mržnje protiv jedne zajednice, u ovom slučaju srpske. Svi koji su hrabri da se junače nad slabijima trebali bi znati da to nije hrabrost, nego upravo suprotno. Svi koji imaju državnu volju, a ne poduzimaju ništa, oni su suodgovorni. Zadnji su krivi navijači, prvi koji su odgovorni su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu.

Načelnik Borova jučer umalo da nije dobio batine dok je prolazio pokraj navijača koji su radili mural. Onaj papak, kao što ga je netko imenovao. Netko duhovit, netko vješt na riječima tobože, netko bez odgovornosti za svoje riječi, a debelo zaštićen svime onim što uloga koju obuhvaća nosi sa sobom – rekao je Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za medije, piše N1.

Na pitanje odnose li se njegove poruke na predsjednika Zorana Milanovića, s obzirom da je Milanović nedavno načelnika Borova nazvao “papkom”, Pupovac je rekao: “Nisam govorio samo o jednom predstavniku vlasti, govorim i o izvršnoj vlasti. I ovoj i o Vladi prije ove. Govorim i o govoru u Saboru. O imenima, ne bih govorio”.

Općina Borovo već u ponedjeljak će uputiti zahtjev ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem će tražiti odgovornost odgovornih za jutrošnji incident kada je skupina navijača u Borovu izvikivala povike neprimjerena sadržaja, najavio je načelnik te općine Zoran Baćanović.

U nedjelju, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence podno spomen obilježja 12 redarstvenika, čija je 30. obljetnica ubojstva obilježena u nedjelju u Borovu, skupina navijača prošla je kroz mjesto izvikujući neprimjerene poruke poput “Ubij, Srbina” i druge.

“Povorka se kretala ulicom Ratarska-Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njezini su sudionici izvikivali katastrofalne poruke, pogotovu ako imamo u vidu mjesto u kojem se to dogodilo i današnji blagdan.

Prišao sam koloni i napravio snimak i tek kada je policija vidjela da snimam, reagirali su, zaustavili kolonu i počeli legitimirati pojedince”, kazao je izjavi za Radio Borovo načelnik Općine Borovo Zoran Baćanović. Ocijenio je i kako takvo postupanje policije nije dobro te da policija ne bi smjela dopustiti da bilo tko poziva na ubojstvo.

“Sigurno je da ćemo tražiti odgovornost odgovornih, a načelnik Policijske postaje Vukovar je taj koji mora odgovoriti šta je njegova policija radila dok je pratila te ljude. Sutra ćemo već zahtjev uputiti resornom ministru”, najavio je Zoran Baćanović.

Policija priznaje da su čekali

Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je da je utvrđen identitet skupine osoba koje su jutros po Borovu izvikivale neprimjerene poruke, naglasivši kako je tijekom kretanja grupa bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje.

Iz policije navode kako je oko 6.30 sati grupa muških osoba došla u Borovo te odala počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja dvanaestorice redarstvenika nakon čega se grupa pješice krenula udaljavati s lokacije. U jednom trenutku grupa je počela s narušavanjem javnog reda i mira u vidu vike, odnosno izvikujući pjesme, navodi se u priopćenju policije.

Dodaju kako je tijekom kretanja grupa bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe. Zbog sumnje u protupravna ponašanja, policijski službenici provest će kriminalističko istraživanje te sukladno utvrđenom procesuirati počinitelje, navodi se u priopćenju.

Naime, cijeli jutrošnji incident objavljen je na facebooku općine, a na snimci se iza mladića koji izvikuju poruke neprimjerenog sadržaja među kojima i “Ubij Srbina” vidi policijsko vozilo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
2.7 ° C
3.3 °
1.8 °
93 %
3.1kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
11 °
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: