5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Razvijaju raketno cjepivo protiv korone: Štitit će nas nekoliko godina, a ubrizgavat će nam ga pomoću pumpice!

Pročitajte još:

Što su cjepiva nove generacije i zašto su nam ona potrebna u borbi protiv pandemija koronavirusa?

Prva generacija cjepiva (Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen) razvijena je, testirana i uvedena kao odgovor na izvorni soj virusa SARS-CoV-2, a cjepiva su se pokazala vrlo učinkovitima. No, s novim varijantama koronavirusa otvorio se i dodatan prostor za poboljšanje i prilagođavanje cjepiva, zbog čega znanstvenici marljivo rade na razvoju novih (drugih i trećih) generacija cjepiva.

Dr. Vladimir Cmiljanović, srpski kemičar koji živi i radi u Švicarskoj dio je tima koji radi na cjepivu druge generacije protiv koronavirusa, takozvanom raketnom cjepivu. Cmiljanović, koji na tom cjepivu radi zajedno sa sestrom Natašom, tvrdi da će takvo cjepivo biti završeno sljedeće godine te da će od koronavirusa štititi više godina, piše Kurir.rs.

“Cjepivo druge generacije je u stvari pravi virus, ali u oslabljenom obliku. Postoje dva načina – jedan koji mi koristimo je da smo izbacili proteine kojima se virus reproducira u tijelu. Kad nema te proteine, on može ući u stanicu, zaraziti je, ali ne može izaći. Čim je ušao u stanicu, stvaraju se takozvane T-stanice koje pomažu imunološkom sustavu, i zato je važno da imate jako cjepivo koje vas može štititi nekoliko godina”, kazao je Cmiljanović za RTS.

Takva nova generacija cjepiva uključivala bi sprejeve za nos i oralne verzije, a Cmiljanović je kazao da će se ono najvjerojatnije primjenjivati pomoću pumpice; dakle neće biti uboda u mišić. Također, Cmiljanović je najavio da bi klinička ispitivanja trebala biti provedena iduće godine u Švicarskoj i Srbiji te je uvjeren da će 2022. godine biti i završena.

“Mi jako vjerujemo u to cjepivo, obećao sam svojoj obitelji da ću biti prvi koji će je uzeti. Vjerujem u znanost, vjerujem u naše znanstvenike, vjerujem u svoju sestru, koja vodi sve te studije, tako da imamo zaista jak internacionalni tim – s najboljim švicarskim ekspertima, ali sa srpskim pilotima”, istaknuo je Cmiljanović, koji je zajedno sa sestrom radio i na novom lijeku protiv raka koji se uspješno primjenjuje u Srbiji.

Što su cjepiva druge i treće generacije?
No, što su zapravo cjepiva druge, ali i treće generacije i zašto su nam ona potrebna u borbi protiv Covida-19? Znanstvenici, dakle, drugom generacijom cjepiva pokušavaju prilagoditi trenutna cjepiva novim varijantama koronavirusa. Treća generacija će pak biti usmjerena na dugoročno upravljanje Covida-19. U roku od tri do pet godina, znanstvenici će se baviti razvojem cjepiva koja pokrivaju i štite od više varijanti SARS CoV-2, pa čak i protiv višestrukih koronavirusa.

Novom generacijom cjepiva znanstvenici se nadaju da će poboljšati učinkovitost globalnog cijepljenja i tako osigurati zaštitu ljudi, posebice onih najvulnerabilnijih, kazala je voditeljica programa cjepiva Wellcome Trust Charlie Weller za portal Wellcome.

Znanstvenici će tako nastojati napraviti cjepiva protiv Covid-19 koja imaju nekoliko benefita.

Prvo: lakše ih je pohraniti, odnosno cjepiva se mogu učiniti termostabilnijima, što znači da ostaju učinkovita čak i na ekstremnim temperaturama, ili je manja potreba za zamrzivačima i hladnjacima što bi smanjilo troškove za mnoge zemlje.

Potom, njihova proizvodnja trebala bi biti olakšana – s vremenom se količina aktivnih sastojaka može prilagoditi, idealno na minimum koji je potreban za postizanje imunološke zaštite. To može poboljšati opskrbu cjepivom ako je potrebno manje sirovina.

Nova generacija cjepiva trebala bi pružati zaštitu od novih varijanti – iako se dosadašnja prva generacija cjepiva pokazala učinkovitima protiv varijanti koje su se nedavno pojavile, potrebno je nastaviti istraživanja kako bi se cjepiva mogla prilagoditi kako bi bolje odgovorila na postojeće varijante i bila učinkovita protiv novih, još nepoznatih, mutacija virusa.

Naposljetku, druga i treća generacija cjepiva trebala bi pružiti dugoročnu zaštitu, ali i univerzalno cjepivo protiv koronavirusa.

Iako su znanstvenici dosad naučili dosta o ovome virusu koji je 2019. bio velika nepoznanica i shodno tome razvili cjepiva koja pružaju snažan imunološki odgovor protiv izvornog virusa, kao i mogućnosti prilagodbe cjepiva, i dalje je potrebno istražiti koliko dugo će cjepiva pružati zaštitu čime bi se mogla unaprijediti trenutna cjepiva.

CureVac razvija cjepivo druge generacije
Njemačka biofarmaceutska tvrtka CureVac odlučila je napustiti svoj razvoj cjepiva protiv Covid-19 i usredotočiti se na suradnju s GlaxoSmithKline (GSK) kako bi razvila drugu generaciju cjepiva za prijenosnu RNA (mRNA), objavio je u listopadu Pharmaceutical Technology. Očekuje se da će kandidati iz programa cjepiva druge generacije ove tvrtke napredovati do kasne faze kliničkog razvoja u drugom tromjesečju sljedeće godine.

U narednim mjesecima CureVac i GSK očekuju ulazak u klinički razvoj i ubrzanje razvoja i proizvodnje cjepiva druge generacije, a iduće godine nastojat će osigurati regulatorno odobrenje. “Globalna borba protiv Covida-19 se nastavlja, a mi ostajemo predani stvaranju razlike sa sigurnim i učinkovitim cjepivom”, kazao je izvršni direktor CureVac-a, Franz-Werner Haas.

“Ovaj se cilj nije promijenio, ali su se promijenili zahtjevi za učinkovito suočavanje s virusom i novim varijantama. “U tekućem prijelazu iz akutne pandemije u endemiju, naša odluka da povučemo CVnCoV iz regulatornog procesa odobrenja i usredotočimo svoje napore na kandidate za mRNA cjepivo druge generacije odražava očekivane promjene u javnozdravstvenim potrebama koje naša druga generacija potencijalno može riješiti”, poručio je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.3 ° C
6.6 °
0.8 °
88 %
0kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: