6.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Rodilji s koronom zatajilo srce, u KB Dubravi uspjeli je spasiti: ‘Svaki pacijent koji odavde ode na nogama daje nam snage za dalje’

Pročitajte još:

Sanja Friščić iz Varaždina je hitno prebačena u Zagreb nakon što joj se nakon poroda pogoršalo zdravstveno stanje. Zatajilo joj je srce, hitno su je reanimirali, a u Zagrebu je bila na respiratoru i ECMO uređaju

Sanja Friščić bila je na rubu smrti, ali liječnici iz KB Dubrava uspjeli su spasiti rodilju pozitivnu na korona virus. Njoj se netom nakon porođaja naglo pogoršalo i zatajilo joj je srce nakon što je s tek rođenom kćeri provela samo dva dana. Hitno su je reanimirali i prevezli iz Varaždina u KB Dubrava, piše HRT.

Sanja Friščić zasad djecu, novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina, gleda na mobitelu te kaže da joj veoma nedostaju. O njima brigu vode otac i baka

‘Curica se zove Jana, ima mjesec dana, a vidjela sam je samo tri dana, i to se baš ne sjećam jer mi je već počela temperatura rasti’, objasnila je Friščić. Tada je zbog koronavirusa ova 34-godišnjakinja počela borbu za život.

‘Prvo sam bila u Varaždinu, ondje mi je bio zastoj srca pa su me poslali ovamo u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, istinski, tu sam od 24., 25. travnja, danas sam prvi dan na noge stala’, navodi Friščić. Bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ECMO uređaju iza nje su.

“Posebni dio priče je da je gospođa rodilja, što znači u cijelom tom postupku ima neke svoje specifičnosti koje odudaraju od klasične ecmo priče. To su neke fiziološke promjene još uvijek u tijelu žene koje zahtijevaju neke određene prilagodbe i malo drukčije vođenje”, istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med. anesteziolog u KB Dubrava.

Još jedan izazov za anesteziološki tim, no uspješno su ga svladali.

“Malo je trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz covid”
“Bilo je dosta malo trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz covid, tako da nam je gospođa Sanja prva, prva i na svu sreću usprkos tom lošem stanju evo jako dobar rezultat liječenja”, rekla je prim. dr. sc. Zrinka Šafarić Oremuš, dr. med./specijalistica anesteziologije u KB Dubrava.

“Sve što je u ovom trenutku dostupno na cijelom svijetu za liječenje covida gospođa Friščić je dobila kod nas u našoj ustanovi i zapravo jako smo sretni što je sve ovo jako dobro prošlo”, dodao je dr. sc. Andrej Šribar, dr. med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB Dubrava.

“Svaki pacijent koji ode odavde, naravno, na nogama, kako bi mi to rekli, daje nam snagu da možemo dalje to raditi i vjeru da ćemo ipak pobijediti ovu pandemiju”, smatra medicinska sestra Natalija Frketić.

Njihovoj borbenosti i požrtvovnosti svjedočimo od početka pandemije.

“Predano kolege i kolegice rade evo godinu dana i više od toga. Zaista nama je zadovoljstvo svaki ljudski život koji uspijemo spasiti”, rekla je doc. prim. dr. sc. Jasmina Peršec, dr. med., voditeljica intenzivističkog centra u KB Dubrava.

Sanja ima još jednu želju, što prije otići kući – svojoj obitelji i jednomjesečnoj djevojčici. Na pitanje čemu se najviše veseli po izlasku iz bolnice spremno odgovara: “Da je poljubim, da je poljubim.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
89 %
2.1kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: