9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Ruska vojska zauzela nuklearku u Zaporožju: ‘Da eksplodira, bilo bi 10 puta gore od Černobila!’

Pročitajte još:

Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Europi, pored koje su se večeras i tijekom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga. Nešto prije pet sati po hrvatskom vremenu vatra je ugašena.

Ukrajinske vlasti su priopćile da su poslale vatrogasce u nuklearnu elektranu Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane sada zajamčena.

“Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju”, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Elektranu je nakon gašenja požara preuzela ruska vojska.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u petak Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu, nakon granatiranja nuklearke u središtu Ukrajine, usred ruske invazije.

– Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror – poručio je u videosnimci koju je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

“Ukrajinski regulator je obavijestio IAEA-u da nikakva promjena nije uočena u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja”, objavila je agencija na Twitteru.

Sazvali su izvanrednu konferenciju za medije u 10.30.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik.

Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području i dopusti vatrogascima i hitnim službama da pristupe mjestu požara, navodi se u priopćenju.

Hitan poziv Amerikancima zbog požara nuklearke
Ukrajinski ministar energije German Galuščenko imao je hitan telefonski poziv s američkom kolegicom Jennifer Granholm oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, javlja CNN pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra.

– Neprijatelja nije briga nuklearna ni radijacijska sigurnost. Rusiju ne brinu životi Ukrajinaca, Europljana i njih samih. Pokušavamo dostaviti ovu poruku zadnjih nekoliko dana Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, tražili smo intervenciju, ali još ništa od toga. Zahtijevamo pregled situacije i stroge mjere NATO-a i drugih zemalja koje posjeduju nuklearno oružje – rekao je Galuščenko.

Razgovor je potvrdila i američka tajnica za energiju.

“Ruske vojne operacije u blizini elektrane su nepromišljene i moraju prestati. Aktivirali smo protokol za nuklearne incidente i pratimo događaje s ministarstvom obrane, Nuklearnim regulatornim odborom i Bijelom kućom. Nismo vidjeli povišenja očitanja zračenja u blizini objekta. Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i sigurno se gase”, napisala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.8 ° C
13.1 °
11 °
35 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: