16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Sastao se Znanstveni savjet: ‘Svi se slažu da je cjepivo jedini izlaz iz krize. Pričat ćemo o široj upotrebi Covid potvrda uskoro’

Pročitajte još:

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u utorak nakon sastanka Znanstvenog savjeta da još uvijek nisu razgovarali o proširenju primjene covid potvrda na ostale segmente društva, ali i kako je izvjesno da će to doći na dnevni red zbog zemalja u okruženju.

“Vrlo sam jasno rekao da o tome nismo razgovarali, dakle ne postoji plan o tome. Međutim, ako pogledate zemlje u okruženju, zemlje zapadne Europe, vidjet ćete da oni vrlo široko i sve šire koriste covid potvrde kao jednu vrstu relativnog pritiska na osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su cijepljeni imaju određene prednosti pri korištenju usluga, ulasku u kulturne institucije, u restoranima”, kazao je Capak.

U ovom trenutku nemamo nikakav plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati, dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako za sad ne planiraju uvoditi Covid potvrde u širu primjenu.

– Ja sam vrlo jasno jučer gostujući na jednoj televiziji rekao da nismo razgovarali o tome i ne postoji plan. No, ako pogledate zemlje u okruženju, zapadne Europe, vidjet ćete da ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo u ovom trenutku nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tomu uskoro razgovarati. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvu i socijali uspjelo. Više da gotovo i nemamo nikakvih problema oko toga – rekao je Capak i dodao kako je prerano govoriti hoće li biti potrebe za novim mjerama.

– Smatramo da je ovaj balansirani pristup s balansiranim mjerama u skladu sa situacijom najbolji. Treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta. Tako je još prerano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne – rekao je Capak.

Beroš je dodao kako se sve više javno mnijenje u drugim zemljama okreće ka očuvanju gospodarstva.

– Mi otpočetka pokušavamo balansirati da bi osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja, a isto tako i određenu gospodarsku aktivnost. Do sada smo u tome uspijevali, nadam se da ćemo i dalje. Politika se tu ne miješa – rekao je.

Upitali smo ih razmišljaju li o uvođenju testiranja i cijepljenih djelatnika u zdravstvu, obzirom na sve veći proboj virusa u bolnice, u koje pacijenti ulaze s negativnim testom, pa nakon nekoliko dana na ponovljenom testiranju budu pozitivni, nakon čega se testira i zdravstveno osoblje pa se pokaže da su i oni cijepljeni pozitivni, Capak je istaknuo kako su se svi oni cijepljeni djelatnici koji su bili u kontaktu s virusom i sada trebaju testirati.

– Napravit ćemo sve, kao i do sada, da u zdravstvenom sustavu osiguramo maksimalnu sigurnost, ali upravo na temelju preporuka struke. Struka je ta koja iz dana u dan evaluira sve znanstvene spoznaje i prilagođava ih. I do ovog sada što imamo potvrde nismo došli preko noći. Nema najbolje mjere i apsolutne sigurnosti, ali u datom trenutku je ona najbolja. Ukoliko dođe do nekih promjena u spoznajama, prilagodit ćemo se u istom trenutku – istaknuo je Beroš.

Govoreći o apliciranju booster treće doze, Capak je istaknuo kako će potvrda vrijediti godinu dana.

– Radi se na uspostavljanju da se automatski nakon unosa treće doze u informatički sustav izdaje potvrda na godinu dana – rekao je.

‘Cijepit ću se trećom dozom’
Ministar je istaknuo i kako će se on svakako cijepiti trećom dozom jer se cijepio AstraZenecom.

– Ne bih bio dobar ministar zdravstva kada se ne bih i sam cijepio. Znate da sam se cijepio AZ-om, a stav struke je da se docjepljivanje radi mRNA cjepivom. Dakle, za mene nema dileme, cijepit ću se i treći put mRNA cjepivom. To je ta kombinacija vektorskog i mRNA cjepiva koja će vrlo vjerojatno polučiti bolji imunološki odgovor – rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: