5.7 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Sebastian Kurz podnio ostavku: ‘Ova zemlja je važnija od mene’

Pročitajte još:

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku. Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove stranke.

Na čelu vlade naslijedit će ga Alexander Schallenberg, javlja Der Standard. Kurz planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke.

– Važnija mi je moja zemlja od mene, rekao je Kurz.

– Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi “stabilnosti” zemlje i odbijajući “lažne optužbe”.

– Želim prepustiti mjesto drugome kako bih spriječio kaos, rekao je, dodajući da je za svog nasljednika predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

Otkako je u srijedu državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastian Kurz je bio pod pritiskom da se povuče. Tridesetpetogodišnji čelnik sve dosad je odbijao to učiniti tvrdeći da je riječ o “izmišljenim” optužbama.

No stranka Zelenih, manjinski partner u vladi, zaredala je s kritikom zadnjih dana. U petak je vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler ocijenio da Kurz “nije više sposoban obnašati dužnost”, nakon razgovora s čelnicima drugih stranaka.

Konzervativci (OVP) sada trebaju predložiti “besprijekornog” kandidata, rekao je.

Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima.

Kurz zajedno s devetero osumnjičenika i tri organizacije obuhvaćeni su istragom za nekoliko prekršaja u vezi s tom aferom. Policija je u srijedu pretražila prostorije konzervativne stranke OVP-a i kancelarov ured.

Spis državnog odvjetništva temelji se na prikupljenim sms porukama.

– Moći ću to objasniti, siguran sam, rekao je Kurz, istaknuvši da je telefonske poruke napisao “potaknut okolnostima”.

– Samo sam čovjek, s osjećajima i s pogreškama, rekao je.

Sebastian Kurz koji je u vladu ušao prije deset godina kao državni tajnik a zatim je postao ministar vanjskih poslova, prvi put je stupio na kancelarsku dužnost u prosincu 2017.

U koaliciji s krajnje desnim FPO-om, njegova se vlada u svibnju 2019. raspala zbog korupcijskog skandala poznatog kao Ibizagate.

U siječnju 2020. vraća se na vlast, ovaj put sa Zelenima. Ta je koalicija već više puta bila na kušnji zbog drugih afera i razlika u vezi s izbjegličkim pitanjem.

Kurz je sredinom tjedna odbacio optužbe tužiteljstva za gospodarski kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevjere i korupcije i nazvao ih montiranima.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: