9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Skandal u Hrvatskoj vojsci: Petorica vojnika pozitivni na drogu, jedan je sin časnika HV-a

Pročitajte još:

U izvanrednom nadzoru nad pripadnicima Hrvatske vojske, otkriveno je da su petorica pozitivna na droge. neslužbeno se doznaje, na kokain

Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu – neslužbeno, na kokain, doznaje Dnevnik Nove TV. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

U jednoj drugoj pak akciji pozitivan je još jedan pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja – uz sam vojni i državni vrh.

Slučajevi zasad nisu povezani, a protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak, potvrdili su Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

– Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (…) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije – rekli su iz MORH-a za Novu TV.

Obje akcije su provedene u zadnjih par tjedana, a nadležni ne otkrivaju jesu li pripadnici oružanih snaga unosili drogu u vojarnu, konzumirali ju u službenim prostorijama, koliko dugo niti o kojim količinama je riječ. Jedan od vojnika koji su pozitivni na testu za droge sin je časnika Hrvatske vojske.

“Najčešće zadnji saznaju oni u najbližem okruženju…”, rekao je bivši pripadnik HV-a Kristian Družeta, nadodavši da su zapovjednici postrojbi dužni voditi računa o ponašanju svojih ljudi.

“Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme. A kad govorimo o kokainu najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge”, pojasnio je Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Iz Ureda predsjednika kazali su da je vrhovni zapovjednik informiran o svim događanjima u oružanim snagama – i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovjednicima postrojbi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.8 ° C
13.1 °
11 °
35 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: