5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Splićanka oboljela od korone drugi put u 4 mjeseca! Stručnjak objasnio kako je to moguće

Pročitajte još:

Žena (47) iz Splita zarazila se koronom drugi put u četiri mjeseca. Ovaj put simptomi su joj znatno teži.

Prvi put se razboljela u travnju kada ju je zarazila kolegica. Imala je blaže simptome, jak umor, gubitak osjeta i mirisa i bol u mišićima potkoljenica.

Obavila je PCR test koji je bio negativan, piše Slobodna Dalmacija. Zatim je napravila test na antitijela koji je pokazao njihovu visoku razinu. U klinici su joj objasnili da to znači da je ranije preboljela teži oblik bolesti.

– Nalaz sam odnijela doktorici, a kad sam pitala za cijepljenje, savjetovala mi je da to odgodim. Rekla je da se nikako nije dobro cijepiti nedugo nakon preboljene bolesti i da bi bilo najbolje da pričekam šest mjeseci. Dodala je da sam dotad sigurna budući da u tijelu imam antitijela kao da sam primila obje doze – ispričala je Tea.

Od toga su prošla točno četiri mjeseca.

Krajem prošlog tjedna simptomi bolesti su se pojavili kod njene 21-godišnje kćeri.

Intenzivna bol
– U četvrtak je ona naglo ‘zafibrala’, izmjerili smo 39,5, a u prvom danu je izgubila i svijest, što mi je bio najgori trenutak u životu. Dvije minute je bila bez svijesti. Doktorica kaže da je dehidrirala zbog visoke temperature – opisala je Tea zastrašujuće iskustvo.

– Bila sam uvjerena da, budući da sam naoružana antitijelima, ne mogu dobiti bolest. Svakako bih ostala uz svoje dijete, bila sam joj potrebna – dodala je.

Samo dan kasnije, visoka temperatura se, kao jedan od prvih simptoma, pojavila i kod nje.

– To što sad proživljava nema veze s onim što se dogodilo prvi put – naglasila je sugovornica za Slobodnu Dalmaciju.

Opisala je i s kakvim se simptomima trenutno suočava.

– Osim stalno povišene temperature, pojavili su se bolovi u koljenima i mišićima. Događaju mi se i nekakvi svjetlosni bljeskovi u očima, kao da imam ‘tende’ umjesto trepavica. Najviše sam se bojala kašlja. Kao dijete sam imala jaku upalu pluća i taj kašalj nikad nisam zaboravila – rekla je Tea.

Kako kaže, čini joj se da se bol premješta po tijelu.

– Jednu noć me jako boljelo grlo s desne strane. Zaspala sam, a kad sam se tijekom noći probudila, bol se iz grla prebacila u kukove. Takve se stvari stalno događaju. Tako ležim s kćeri u krevetu i jedna s drugom dijelimo što nas boli – opisala je.

Jedan od simptoma posebno ju je iznenadio.

– I kod mene, i kod djeteta, ali i kod susjede koja je bolest preboljela nešto ranije, na samom početku se javila užasna bol u lijevoj nadlaktici. To nam je previše čudno da bi bila tek puka slučajnost – rekla je Tea.

S tim se slaže i hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača koji je za Slobodnu rekao da bolest nije uzrokavana istim sojem.

“Prvi put je vjerojatno bila riječ o alfa varijanti, ovaj put o delti. Drugačiji virus uzrokuje i drugačije simptome. Delta se u tijelu više množi od alfe, a to da uzrokuje težu bolest zasad je samo pretpostavka. Moguće je da će rezultati istraživanja to i dokazati”, rekao je.

Na pitanje je li neobično to što se bolest ponovno manifestirala nakon samo četiri mjeseca, rekao je da je o tome teško govoriti te da je imunološki odgovor organizma vrlo kompleksan.

“Moguće je da ona pripada skupini koja relativno brzo gubi antitijela. Kako se njihova koncentracija smanjila, a izložila se nešto drugačijem virusu, protiv njega nije imala potpunu obranu”, zaključio je Trobonjača.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.3 ° C
6.6 °
0.8 °
88 %
0kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: