3.9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Splitski infektolog upozorava: Hrvatska ima još samo 15-ak dana?! ‘Bojim se da će doći do eksplozije, evo što moramo hitno napraviti’

Pročitajte još:

Veliki broj hrvatskog stanovništva još uvijek odbija cijepljenje. U isto vrijeme u zemljama poput Španjolske i Portugala pooštravaju se epidemiološke mjere zbog naglog širenja delta-soja korona virusa. Ima li i Hrvatska razloga za brigu komentirao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, za Slobodnu Dalmaciju osvrnuo se na slabu procijepljenost hrvatskog stanovništva.

“Nismo u dovoljnoj mjeri procijepljeni. U Velikoj Britaniji je velika procijepljenost starijeg stanovništva, mladi obolijevaju od delta-soja, ali bolnice se ne pune i ljudi ne umiru upravo zbog toga što se starije stanovništvo cijepilo. Kod nas se ni stariji nisu cijepili u dovoljnoj mjeri, mislim da je postotak ispod 50 posto, pa možemo uskoro očekivati, kad se delta-soj počne nekontrolirano širiti među mlađom populacijom, da će se i bolnice ponovno početi puniti jer stariji nisu u dovoljnoj mjeri zaštićeni”, rekao je dr. Ivić.

Naglašava kako ne treba mlade ljude osuđivati zbog toga što su opustili kočnicu i što uživaju u životu. No treba što je prije moguće cijepiti starije stanovništvo kako bi se izbjeglo punjenje bolnica.

“Bojim se, ako se delta-soj nastavi ovako širiti, da bismo u kolovozu ponovno mogli imati “napad” na bolnice i novi skok broja oboljelih. Mladi nisu zdravstveni problem jer ne obolijevaju teško, ali su epidemiološki problem. Ako u sljedećih 15-ak dana uspijemo cijepiti veliki broj ljudi, možda bismo mogli i zaustaviti širenje virusa u velikoj mjeri”, smatra dr. Ivić.

Osvrnuo se i na osobe koje su do sada primile dvije doze cjepiva te na navode da bi se trebale eventualno cijepiti i treći put.

“To još nitko ne može znati. Naime, to ćemo znati kad vidimo nakon koliko su se vremena počele ozbiljnije razbolijevati od Covida osobe koje su dva puta cijepljene. Hoće li to biti za šest mjeseci, godinu ili dulje, to nitko ne zna. Važno je da ova cjepiva koja su nam sada na raspolaganju štite od svih dosadašnjih sojeva korona virusa. Hoće li se korona virus u budućnosti mijenjati u tolikoj mjeri da će biti potrebno “nadograditi” sadašnje cjepivo, ostaje vidjeti i ovisi o količini mutacija virusa”, zaključio je prof. dr. sc. Ivo Ivić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.3 ° C
6.6 °
0.8 °
88 %
0kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: