15.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Srpski poduzetnik: ‘Dovodim 10 radnika sa Šri Lanke. Radit će po 10 sati dnevno, 6 dana u tjednu, za plaću od 2400 kn’

Pročitajte još:

Srbiji nedostaje radne snage, a stvarnost je dovela do novih trendova.

Danas u Srbiju stiže sve više jeftine radne snage iz najudaljenijih i najsiromašnijih zemalja svijeta.

Danas radnici iz nekoliko zemalja Afrike, Pakistana, Turske, Irana, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije, ali i nekoliko susjednih zemalja grade, savladavaju, isporučuju i izvode razne druge poslove u Srbiji, piše Blic.

Jedan srpski poduzetnik vrlo iskreno je objasnio koje su sve prednosti zapošljavanje stranih radnika. “Strani radnici ne samo da rade duže tijekom dana već i, kada se sve zbroji, manje stoje tvrtku. Sada sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko – do desetak. Radit će i po deset sati dnevno, šest dana tjedno, a osnovna plaća je 320 eura (oko 2400 kuna). Sve te uvjete ugovaram s agencijom koja ih dovodi”, rekao je poduzetnik iz Srijema.

Jednostavno, strani radnici ga manje stoje, a tvrdi kako domaći radnici često sebe cijene, ali i precjenjuju. “Kada pregovaram s radnicima iz Srbije problem nastaje jer ih ja, kao mali privatnik, ne mogu platiti koliko može velika kompanija”, objašnjava.

‘Mijenjam naše ljude radnicima sa Šri Lanke’
“Sada s nekoliko radnika sa Šri Lanke i plaćom od 37 tisuće dinara mijenjam naše ljude kojima sam davao i po 70 tisuća dinara, a koji su radili na strojevima za proizvodnju rezervnih dijelova od gume i plastike”, kazao je.

Tvrtke u Srbiji izravno ne dovode strane radnike, nego to za njih obavljaju agencije koje im osiguravaju potrebne dozvole, smještaj, obroke, prijevoz i ostalu logistiku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.6 ° C
17.1 °
13.8 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sub
22 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: