13.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Markotić upozorila: ‘Virus korone se može naći u spermi i testisima. Bolest, ali ne i cjepivo, utječe na sterilnost’

Pročitajte još:

Sve dileme trudnica koje još dvoje oko toga trebaju li se cijepiti protiv koronavirusa, prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, pozvala je i danas da to učine što prije jer, kako je kazala, nema za njih niti za njihovo dijete opasnosti od cjepiva.

Istaknula je kako cijepljenje nimalo ne utječe na reproduktivne organe i plodnost ni kod muškaraca ni kod žena, za razliku od preboljenja bolesti – koje ostavlja posljedice.

“Vidi se da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i na prerano rođenje, i na kasnije posljedice. Trudnice češće završavaju na intenzivnoj, djeca isto češće na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je uočeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu pa i utjecati na plodnost muškaraca. U isto vrijeme dosad dostupne studije kod cijepljenih ne pokazuju ništa od toga, i strašno je da takve neistine izlaze u javnost. Nema nikakvih pokazatelja da cjepivo utječe na sterilnost, ali bolest utječe na reproduktivno zdravlje”, naglasila je Markotić.

Među oboljelima sve više djece

– U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević trenutno je četvero djece oboljele od COVID-a. Vjerojatno će ih nakon povratka u Zagreb biti i više, kazala je Alemka Martkotić. Naglasila je kako za hospitalizaciju djece postoje kliničke indikacije – visoka temperatura, eventualno upala pluća i sumnja da bi se mogao razviti multisistemski inflamatorni sindrom. Uvijek je veći oprez kod djece koja su imuno kompromitirana, a gleda se i činjenica koliku njegu mogu djeca dobiti od roditelja.

Moguća i potreba sezonskog cijepljenja

Na pitanje novinarke odgovorila je da je moguć i scenarij da će biti potrebno sezonski se cijepiti protiv COVID-a – obzirom da titar pada i onima koji su preboljeli i onima koji cijepljeni. Ovaj virus nas je toliko puta iznenadio i priređuje nam toliko varijanti da je teško sa sigurnošću odgovoriti, naglasila je.

Podsjetimo, na konferenciji za novinare Stožera rečeno je kako treća doza cjepiva nije upitna, pitanje je samo kada će se s njom u Hrvatskoj krenuti. Prvo će se cijepiti one najugroženije skupine – satarije osobe i one s kroničnim oboljenjima. U Europi je već 8 zemalja krenulo s nekim oblikom docjepljivanja s trećom dozom cjepiva.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13 ° C
13.8 °
10.3 °
79 %
2.1kmh
0 %
Pon
23 °
Uto
21 °
Sri
14 °
Čet
20 °
Pet
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9286
GBP
1,1655
CHF
1,0255
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: