10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Stigla službena potvrda: U Hrvatskoj otkrili indijski soj: ‘Nema panike, ali oprezni smo’

Pročitajte još:

Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici, rekla je Iva Pem Novosel iz HZJZ-a i poručila kako i dalje treba biti oprezan

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako je u Hrvatskoj detektiran indijski soj korona virusa. U HRT-ovoj emisiji Studio 4 poručila je kako je najprisutniji britanski soj, ali da su u nekoliko slučajeva našli i indijski.

– Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici, rekla je te dodala kako se treba paziti i dalje, naglasila je.

Što se covid potvrde tiče, Pem Novosel je poručila da se ona sastoji od tri dijela.

– Postoji potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju i potvrda o preboljenoj bolesti. Potvrda o cijepljenju se dobiva nakon primitka dvije doze cjepiva, kod cjepiva koja se primaju u dvije doze, i traje 210 dana – rekla je i dodala kako se potvrda može dobiti i nakon primitka prve doze.

Istaknula je da potvrdu mogu dobiti i oni koji su preboljeli Covid-19, a ta potvrda traje 180 dana.

– Kriteriji za izdavanje potvrde se nastoje uskladiti na razini EU, govori Pem Novosel. Serološka testiranja, rekla je, mogu biti dokaz da je osoba imala infekciju, ali duljina trajanja zaštite i njezin intenzitet se na osnovu samog nalaza ne može uvijek sa sigurnošću uvijek utvrditi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: