9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Stiže novi zakon koji će stati na kraj radu na crno, evo što su pripremili poslodavcima koji krše zakon

Pročitajte još:

Ministarstvo rada namjerava objaviti liste poslodavaca koji radnike ne zapošljavaju na zakonit način, povećati kazne prekršiteljima i tako zaštititi radnike i poštene poslodavce

Hrvatska će se ubuduće boriti protiv rada na crno tako što će donijeti poseban zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, a dosad je taj problem bio »razbacan« u više različitih propisa. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike već je pokrenulo proceduru za donošenje tog zakona i do 30. rujna trajat će javno savjetovanje o obrascu prethodne procjene za izradu nacrta tog zakona, koji bi trebao smanjiti broj radnika koji rade na crno. Iako i u samom Obrascu Ministarstvo priznaje da točan broj radnika koji rade neprijavljeno nije poznat, navode da procjene govore o udjelu od oko deset posto službenog broja zaposlenih. To bi značilo da u Hrvatskoj na crno radi možda i do 150 tisuća ljudi.

Kako navode iz Ministarstva, novi zakon bi trebao prepoznati sve oblike neprijavljenog rada i odrediti mjere za njegovo suzbijanje.

Ističu i to da neprijavljeni rad ima najgore negativne učinke na radnike koji su izloženi rizicima zbog neodgovarajuće zaštite na radu te nemaju dostatnu socijalnu zaštitu. Osim toga, takvim je radom zakinuta i država u smislu naplate poreza i doprinosa, a miješanje prijavljenog i neprijavljenog rada na tržištu rada donosi povredu tržišnog natjecanja neravnopravnih poslodavaca kao gospodarskih subjekata.

“Poseban oblik neprijavljenog rada odnosi se na obavljanje neprijavljenog rada uz istodobnu mogućnost korištenja socijalnih naknada, za koja se novac osigurava iz državnog proračuna. Takav pojavni oblik zadire ne samo u prekršajnu odgovornost već i u prijevarno stjecanje (imovinske) koristi bez osnove”, napomenuli su iz Ministarstva.

Dodaju i da će novi zakon, koji će jasno odrediti ovlasti inspektora i osigurati da radnici iz neprijavljenog rada prijeđu u prijavljeni, najveći učinak imati na radnike koji do tada nisu imali zakonito uređen radni odnos i odgovarajuće prijave u sustave obveznih osiguranja, pa će im biti omogućeno puno ostvarivanje njihovih radnih prava. Prema podacima Ministarstva, neprijavljeni rad najrasprostranjeniji je u području uslužnih djelatnosti, pa bi onda taj sektor trebao najviše osjetiti učinke novog uređenja.

Ministarstvo u svojoj najavi ne otkriva kad bi počela njegova primjena, niti iznosi detalje zakona, ali pozivaju se na Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) gdje su najavili donošenje tog zakona.

U NPOO-u se navodi da bi to trebalo biti najkasnije do kraja sljedeće godine, a teško da će se Vlada igrati s tim rokovima s obzirom na to da je Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada najavljen kao reformatska mjera, pa o njezinu provođenju ovisi i dobivanje nepovratnih sredstava iz europskih fondova.

Vlada je pak u Programu za suzbijanje neprijavljenog rada otkrila neke od mjera u borbi protiv neprijavljenog rada. Tako bi inspektori za svakog neprijavljenog radnika kojeg zateknu kod nekog poslodavca mogli naložiti retroaktivnu prijavu za vrijeme za koje su utvrdili da je radio na crno. Ukoliko pak to nije moguće utvrditi, poslodavac bi bio dužan prijaviti radnika retroaktivno na najmanje tri mjeseca, uz plaćanje doprinosa i poreza te plaće radniku i to prosječne plaće u djelatnosti kojom se tvrtka bavi. Za ponovljeni prekršaj radnike bi se moralo prijaviti šest mjeseci retroaktivno. U oba slučaja plaćala bi se kazna od 20 tisuća kuna po radniku, a ponovi li poslodavac taj prekršaj i treći put, prijeti mu zabrana obavljanja djelatnosti.

Na crnoj listi poslodavaca bi mogli završiti oni poslodavci koji imaju neprijavljene radnika, a ta bi se lista formirala po uzoru na listu poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće. Na taj način bi radnici unaprijed saznali je li njihov poslodavac sklon zapošljavanju na crno, ali bi istovremeno i ostale tvrtke na tržištu znale tko im je konkurencija.

Osim svega navedenog, u planu je formiranje liste poslodavaca koji se pridržavaju zakona i poštuju prava radnika. Takvi bi dobili oznaku “Poslodavac prijatelj radnika”, piše Novi list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.8 ° C
13.1 °
11 °
35 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: