16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Stožer je prelomio: Uskoro obavezne covid potvrde za kafiće i shopping centre. Vlada: Netočno

Pročitajte još:

Uvođenje covid potvrda najavila je i Srbija, a o njima razmišljaju i u susjednoj Sloveniji

Nakon današnjih visokih brojki zaraženih koronavirusom, sve glasnije se priča o uvođenju covid potvrda u Hrvatskoj, odnosno o široj primjeni istih.

Index doznaje da bi se covid-potvrde mogle početi primjenjivati iza blagdana Svih Svetih, odnosno nakon 1.studenog.

“Planira se uvođenje covid potvrda za sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, shopping centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru”, navode dobro upućeni.

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe. Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu, kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska imala 1925 novih slučajeva.

Posljednji put je u Hrvatskoj više od 3000 zaraženih u danu bilo još u travnju. Udio pozitivnih na 10.691 testirani uzorak iznosi gotovo 30 posto.

U Beroševu ministarstvu ne potvrđuju ali ni ne demantiraju. Vlada neslužbeno demantira
U Ministarstvu zdravstva nisu nam ni službeno ni neslužbeno htjeli potvrditi ovu informaciju, a glasnogovornik vlade Marko Milić je poručio da se radi o netočnoj informaciji.

Prije dva tjedna uvedene su covid-potvrde u zdravstvu i socijali
Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite 4. listopada uveo je covid-potvrde za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvela i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu dobivenu na temelju preboljenja virusa ili cijepljenja, moraju se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili ne mogu doći na posao.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb.

I pacijenti koji nisu hitni trebaju dokazati covid-status
Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu od 4. listopada moraju imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i na posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Izuzetak od obveze dokazivanja covid-statusa imaju pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

Što je covid-potvrda i kako do nje?
Covid-potvrda je besplatna potvrda koja služi kao dokaz da ste cijepljeni, imate negativan test na koronavirus ili ste nedavno preboljeli covid. Potrebna je za putovanja u većinu članica EU, ali i u svim slučajevima u kojima to zahtijeva Nacionalni stožer civilne zaštite, poput masovnih okupljanja ili, od ponedjeljka, odlaska u bolnicu.

Covid-potvrde mogu biti u papirnatom obliku, u PDF-u, a mogu se i spremiti u tzv. digitalni novčanik u aplikaciji Covid GO. Aplikaciju za Android telefone možete skinuti ovdje, a za iPhoneove ovdje.

Osim cijepljenih, potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su primile samo jednu dozu cjepiva nakon što su preboljele koronu, koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test.

Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će im biti valjana 270 dana od dana primitka cjepiva.

c205de97 65ca 44ac 8fa6 008725eab895

Covid GO aplikaciju možete skinuti skeniranjem gornjeg QR koda.

Covid-potvrdu možete zatražiti i online na portalu e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Potvrda sadrži QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

77c0c7df 58ea 4b5f 98e2 a21e9a75626e

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: