16.2 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Stožer priprema nove mjere: Sve je izgledniji povratak strožih mjera, moguće i prije kraja mjeseca?

Pročitajte još:

Problem predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije koja bilježi velik porast oboljelih, unatoč visokom postotku cijepljenih

Nacionalni stožer civilne zaštite priprema nove, strože mjere zbog epidemije koronavirusa, neslužbeno doznaje Jutarnji list, a prenosi N1.

Izvor blizak Stožeru kaže kako bi nove mjere trebale na snagu stupiti i prije isteka trenutačnih, koje traju do 31. srpnja. Iako točne mjere nisu poznate, vjerojatno se radi o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos zaraze.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena “u narančasto”, što je svojevrsno upozorenje, Stožer je, čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Najbolji balans
Naime, naši sugovornici kažu da je gotovo nemoguće izbjeći veći porast brojeva, a isto tako ne žele zaustaviti sezonu. Stoga se, rekli su nam, trude pronaći najbolji mogući balans između epidemije i sezone, zapravo dva nespojiva pola.

Očekuju da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen. Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske “u crveno” i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje. Iako su u Hrvatskoj brojke još stabilne, primjerice, u utorak je bilo oko tri posto pozitivnih u odnosu na testirane pa se smatra da je epidemija pod kontrolom, činjenica je da bilježimo porast zaraženih.

Dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Stoga se može očekivati da će s ukidanjem epidemioloških mjera porasti i taj broj.

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a to će vjerojatno učiniti i Hrvatska, doznaje Jutarnji list.

‘I Britanci su prijetnja’

Britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, Bernard Kaić, odgovorio je na pitanje jesu li nam Britanci prijetnja za širenje delta soja.

“Naravno da jesu, kao i bilo tko drugi koji dolazi u zemlju. U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa”, kaže Kaić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.4 ° C
19.3 °
15.8 °
65 %
5.7kmh
0 %
Uto
16 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: