15.5 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Pacijentice s rakom nisu mogle dobiti brze termine za hitne pretrage na Rebru!

Pročitajte još:

Onkološki bolesnici s KBC-a Rebro sve više se žale da ne dobivaju termine za hitne radiološke preglede

Nakon neugodnih iskustava, koje su onkološki bolesnici proživjeli zbog manjka radiologa na Klinici za tumore, pojavili su se problemi i s radiološkim pretragama na KBC-u Rebro. Iako se zdravstvene vlasti zaklinju da onkološkim bolesnicima u vrijeme pandemije ne nedostaje liječničke skrbi, čini se da ipak ne funkcionira sve kako bi trebalo. Tako je u proteklih mjesec do dva zabilježeno više slučajeva pacijentica s rakom dojke, koje su čekale dulje na terapiju, jer nisu dobile termin za radiološke pretrage, doznaje Novi list.

U prvom slučaju, pacijentici s novodijagnosticiranim rakom dojke, koja je na Rebru početkom srpnja čekala na početak kemoterapije, onkolog je propisao još jednu pretragu magnetskom rezonancom, o kojoj ovisi početak terapije. Pacijentica je kao prvi dostupan slobodan termin za MR u istoj bolnici dobila tek 18. kolovoza, što za nju znači odgađanje neodgodive terapije za punih mjesec i pol dana! Pretragu je tako bila prisiljena obaviti u privatnoj poliklinici o vlastitom trošku ili riskirati negativne posljedice po zdravlje zbog nedostupnosti pravodobne pretrage u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Još su se dvije pacijentice kojima su njihovi onkolozi zbog sumnje u povratak ili proširenje bolesti tražili hitne radiološke pretrage, ali bez rezultata, na jednak problem s neprihvatljivo dugim čekanjem na pretrage požalile udruzi »Nismo same«.

Obje su se pokušale naručiti preko centralnog naručivanja, najprije nisu dobile nikakav odgovor, a na ponovljeni zahtjev, unatoč tome što im je onkolog napisao da se radi o hitnim pretragama, dobile su termin za dijagnostičku pretragu nakon već zakazanog onkološkog pregleda na koji trebaju donijeti nalaz.

– Istina, one mogu otići na pretragu nekamo drugamo, ali su nam se pacijentice već žalile da u takvim slučajevima liječnici ne priznaju nalaz, već traže da pretraga bude napravljena kod njih u bolnici, kaže Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge.

Jedna pacijentica trebala je hitno obaviti ultrazvuk abdomena, što je tražio njen onkolog, da bi sve moglo otići pred povjerenstvo koje će odlučivati o njenoj terapiji. Tražio je pregled u roku od dva do tri tjedna, no ona je na centralnom naručivanju dobila odgovor s prekasnim terminom tek nakon tjedan dana. Pregled je obavila negdje drugdje. Pacijentica sa sumnjivim limfnim čvorom trebala je obaviti hitnu kontrolu. Odgovor na svoju narudžbu u centralnom naručivanju nikad nije dočekala.

“To su izuzetno stresne situacije, kad pacijent ne zna je li se bolest proširila. Pacijentica se uplašila, nije spavala noćima, a na kraju je, kao i mnoge druge, bila prisiljena tražiti uslugu na drugom mjestu ili preko veze”, kaže Kalogjera.

Zanemareni zbog pandemije
Iz KBC-a Zagreb su poručili da je “predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb potvrdila da se svi hitni bolesnici obrađuju isti dan po hitnom protokolu”. O tome što je s pacijentima koji ne mogu obaviti pretrage u roku koji traže njihovi onkolozi, odgovora nema.

Nakon obustave isporuke lijekova zbog duga države veledrogerijama te nakon unutarnjih sukoba u KBC Sestre Milosrdnice, ovo je treći veliki problem koji je zahvatio onkološke bolesnike. Zbog pandemije se u ovoj godini očekuje porast novooboljelih, ali i umrlih od karcinoma. Lani je od posljedica tog stanja preminulo oko 7000 ljudi. Stručnjaci su već upozoravali kako su onkološki bolesnici zbog pandemije zanemareni te kako je znatno smanjen broj dijagnostičkih pretraga zs rano otkrivanje bolesti.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak
14.5 ° C
16.7 °
11.9 °
72 %
6.2kmh
20 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: