17.6 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Sve veći broj ovršenih nekretnina, kod Virovitice se prodaje kuća za samo 720 kuna, iako u njoj ljudi još žive

Pročitajte još:

Od početka godine do 26. ožujka u Finu su stigla 1.182 zahtjeva, pa bi 2021. brojka ponovo mogla prijeći 4.000 kad su u pitanju nekretnine koje se prodaju nakon ovršnih i stečajnih postupaka

Prošle je godine u Hrvatskoj u razdoblju od 18. travnja do 18. listopada koronavirus zaustavio ovrhe na novčanim sredstvima, uključujući i plaće i mirovine, pa su dužnici tih šest mjeseci imali deblokirane račune.

No, u tom je razdoblju smanjen i broj zahtjeva za prodaju nekretnina i pokretnina dužnika, koji su u najvećem broju slučajeva ionako posljedica nemogućnosti da se vjerovnici naplate dobivanjem novca, pa se odlučuju za sljedeći korak i nastoje ovrhom nekretnina i pokretnina dužnika dobiti svoje potraživanje. Gotovo polovica prošlogodišnjih zahtjeva za prodaju nekretnina koji su zaprimljeni u Fini stigli su u prva tri mjeseca, dakle prije nego što je koronakriza blokirala i Hrvatsku. Ako je suditi po broju zahtjeva u ovoj godini, zastoj je očito bio privremen i ovrhe na nekretninama, koje su vlasnici izgubili kroz ovršne i stečajne postupke nastavljaju se.

U 2020. je FINA, koja provodi elektroničku dražbu nakon ovrhe i stečaja, od sudova dobila 2.573 zahtjeva za prodaju nekretnina, od čega se 1.687 odnosilo na nekretnine koje su vlasnici izgubili u ovršnom postupku, dok ostalo otpada na stečaj. Godinu dana ranije u Finu su pristigla ukupno 4.342 zahtjeva za prodaju nekretnina, od čega se 3.222 odnose na ovršne postupke. Podaci za prva tri mjeseca ove godine sugeriraju da bi se, ako zahtjevi nastave pristizati istim ritmom, po tom pitanju mogli vratiti na predpandemijske brojke. Od početka godine do 26. ožujka FINA je primila 1.182 zahtjeva za prodaju nekretnina pa bi do kraja godine brojka ponovo mogla prijeći četiri tisuće.

Novi list piše kako je, prema podacima FINA-e, u prošloj godini elektronička dražba za nekretnine, koje su njihovi vlasnici izgubili kroz ovrhu i stečajeve, u 1.131 slučaju završila valjanom ponudom. No, dosad su novi vlasnici u 648 slučajeva uplatili cijenu koju su ponudili, dok se za ostatak još čeka uplata, piše Novi list.

Kuća za 720 kuna

U Fininom očevidniku nekretnina trenutno se mogu naći podaci za više od 1.200 kuća i gotovo 800 stanova koji se prodaju u ovršnom postupku. Nekretnina koje se nude na dražbi naravno puno je više, jer se prodaju i oranice, livade, stambene zgrade, tavani, podrumi, gospodarske zgrade…

Očevidnik otkriva i to da brojni ovršni postupci znače da će dužniku na bubanj kuća, dvorište, livada, oranica, vrt, šuma, pa i vinograd.

​Takav je primjer i prodaja kuće u jednom selu u Virovitičko-podravskoj županiji koja na prvoj dražbi nije prodana i sada se dražba provodi drugi put i najniža cijena po kojoj se može prodati je 720 kuna. Ne otkriva očevidnik u kakvom je stanju kuća, nego tek da je njezina procijenjena vrijednost bila tisuću i dvjesto kuna, a na prvoj dražbi očito nije prodana i zato krajem travnja počinje novo nadmetanje za tu nekretninu po novoj, nižoj cijeni. Za tu se nekretninu mogu doznati još jedini podaci da se uz nju na dražbi prodaje i dvorište, te da »nije slobodna od osoba i stvari«, što bi značilo da u njoj još uvijek netko živi. Ta kuća je »skupni predmet prodaje«, što znači da je u ovrsi njezin vlasnik izgubio i još neke nekretnine, a pregled po očevidniku otkriva da je riječ o još jednoj kući koja se prodaje po cijeni od 113 tisuća kuna, vrtu, dvije oranice i livadi. Ima takvih predmeta još, sličan je slučaj i u jednom istarskom mjestu, gdje isti vlasnik gubi dvije kuće, dvije šume i tri vinograda. Koliki je dug zbog kojeg vlasnik gubi svoju imovinu, iz očevidnika nije moguće doznati.

Naravno, na drugoj strani su, posebice u velikim gradovima, kuće i okućnice koje se prodaju i za nekoliko milijuna kuna, a u nekim slučajevima ti iznosi prelaze i deset milijuna kuna.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.2 ° C
17.8 °
14.8 °
59 %
3.1kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
9 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: