7.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Svi gledaju na istok Europe! Ovo se nije dogodilo već 75 godina, za sve su krivi Rusi!

Pročitajte još:

Ne pamti se takva koncentracija ruskih ratnih brodova, ali njihov glavni zadatak nije nasrnuti na Ukrajinu, nego spriječiti ikakvu pomorsku pomoć

Mediteran je uzavreo više nego ikada u posljednjih 75 godina, u njemu je koncentrirano više ratnih brodova i razornog oružja nego za suvremenih srednjoistočnih ratova – javljaju glasila dovoljno imućna da ubace izvjestitelje gdje se o tome zna više, makar u lobije glavnih NATO-vskih stožera.

Možda bi admirala Hranja, umjesto o razvitku događaja na bojišnici Milanović-Banožić (o čemu ne smije govoriti) trebalo pitati o manevrima na sredozemnoj bojišnici. Ali tu Hrvatska, koja baš i ne mari za svoju mediteransku fasadu pa je tretira kao stražnje dvorište za rekreaciju, malo što ima reći, sa svojom Ratnom mornaricom “klase optimist”. Bolje znamo što se zbiva na tihom Donu nego u našem domu, pod uvjetom da Jadransko more, ipak duboki zaljev Sredozemlja, poimamo kao svoj dom, a ne kao vodeni Cmrok za neobvezatan izlet.

A Sredozemno more ovih dana vrvi bojnim brodovima i podmornicama, s ponekom nuklearnom bojnom glavom spremnom da nam, takoreći pod nosom, dokaže da je vulkan Hunga Tonga zapravo bezazlena igračka mame prirode u usporedbi s petardama onih vrhovnih zapovjednika kojima su oružane snage vrijedne spomena.

Sjedinjene Američke Države su pojačale svoju vojnu prisutnost u Sredozemlju, jer trupe u međunarodnim vodama ne moraju tražiti suglasnost zemalja članica NATO-a u slučaju vojne intervencije. Sve bi ostale trupe morale proći zrakom ili vodom neke od država članica te zato zatražiti dozvolu. Njemačka je, primjerice, Amerikancima već poslala odbijenicu.

Obruč s tri strane

Rusi ne sjede prekriženih ruku. S Baltika u Sredozemlje šalju šest desantnih brodova, piše Jutarnji. Svaki od njih može bilo gdje iskrcati 60 tenkova i 1800 vojnika, a i dobrano su naoružani. Ako prođu kroz Bospor i Dardanele, Ukrajina bi mogla biti napadnuta i s mora.

To bi značilo da bi se Ukrajina mogla naći na vatrenoj liniji iz Rusije, Bjelorusije, s Crnoga mora, ali vjerojatno i iz moldavske pokrajine Transnistrije, u kojoj vladaju ruski petrodolari, a ne vlast iz Kišinjeva. S druge strane, pomoć bi od saveznika mogla dobiti širokim kopnenim pravcem, preko Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunjske. Pitanje je samo bi li ijedna od tih zemalja krenula u vojni sukob s vojnom velesilom, koja ih je u prošlosti lako okupirala.

Uz desantne brodove, Rusi šalju i raketnu krstaricu Varjag te razarač Admiral Tribuc. U pripremi je ruska vojna baza u sirijskom Tartusu u kojoj se nalaze raketna fregata Admiral Grigorovič i tri fregate klase Burja. Po istočnom Mediteranu su već razmještene napredne podmornice klase Paltus, koje su kao i Burje opremljene nadzvučnim krstarećim raketama Kalibr, ali i protuzračnim raketama Strela i Igla.

Vježbe i manevri
Sudeći po izboru naoružanja, Rusi ne namjeravaju (zasad) napasti Ukrajinu s mora, već samo spriječiti da bilo kakva pomoć Zapada stigne morskim putem do Odese. No, Amerikanci su otkrili svoje karte, pa je tako poznato da je ispred Limassola na Cipru stacionirana nuklearna podmornica Georgia, koja nosi 154 krstareće rakete. To je puno više od svih Kalibara koje nose ruski brodovi i podmornice.

Uz to, obje strane najavljuju pomorske manevre, već početkom veljače. NATO najavljuje vježbu Neptune Strike u kojoj glavnu ulogu ima nosač aviona Truman. Iako tvrde da je to bilo planirano još prije dvoje godine, NATO-ov itinerar ne pokazuje tu vježbu. Nakon nje Francuzi provode vježbu Mission Clemenceau 22, uz sudjelovanje čak tri nosača aviona: američkog Trumana, francuskog De Gaullea, te talijanskog Cavoura.

Iz Pariza tvrde da će vježba biti proširena i na Crno more. Ministar obrane Hervé Grandjean tvrdi da je ta “misija simbol političke i vojne moći. Šaljemo snažnu poruku partnerima i suparnicima. Podsjećam da naš nosač aviona nosi lovce s nuklearnim oružjem.”

A gdje je tu Hrvatska? Iako je Jadransko more samo zaljev Sredozemlja, Lijepa naša je članica Europske unije i NATO-a. Premijer Andrej Plenković je prije nekoliko dana poručio da će Hrvatska “reagirati jasno i odlučno”, ako dođe do eskalacije u Ukrajini. No, što to znači?

Sabor se o tome nije oglasio, iako je to u njegovoj nadležnosti. Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i admiral Robert Hranj su uvučeni u vlastite višemjesečne ratne igre, zbog kojih nisu vjerojatno ni primijetili što se događa u Sredozemlju.

Pitanje je i što bismo zaista mogli u slučaju da se sukob proširi Sredozemljem. Naime, mornarica nam ne posjeduje ni nosače aviona, ni podmornice ni nuklearno naoružanje, a formu održava izletničkim turama kojima se voze predsjednik, ministri i svećenstvo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.2 ° C
9.9 °
4.1 °
88 %
0.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sri
22 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: