5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Bivši NATO general ‘opleo’ je po savezu: ‘Za najgori scenarij nisu spremni, skinimo više rukavice!’

Pročitajte još:

U NATO doktrini jasno piše kad organizacija ulazi u sukob. Ako je neka od njezinih država članica napadnuta. Za što je savez, Shirreff ponavlja, nepripremljen…

Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO pakta u Europi u razgovoru s medijima poručio je kako NATO nije spreman za najgori mogući scenarij – otvoreni rat s Rusijom. Usput je pohvalio uspjehe ukrajinske vojske u njihovoj protuofenzivi.

Umirovljeni britanski general Richard Shirreff, koji je u NATO-u bio zamjenik vrhovnog zapovjednika od 2011. do 2014. godine, također je kritizirao pojedine članice, posebno Njemačku, zbog izbjegavanja slanja vojne pomoći u Ukrajinu…

– NATO treba ‘skinuti rukavice’ i pojačati dostavu oružja u Ukrajinu. Ovo što je do sad napravila Njemačka je dosta jadno – rekao je u startu Shirreff i nastavio:

– Najbolji način za upravljati rizikom eskalacije sukoba je biti spreman za najgori mogući scenarij tog sukoba. Ali to se još ne događa. A kad kažem najgori mogući scenarij, onda mislim rat NATO pakta i Rusije – rekao je umirovljeni general za Newsweek.

U NATO doktrini jasno piše kad organizacija ulazi u sukob. Ako je neka od njezinih država članica napadnuta. Za što je savez, Shirreff ponavlja, nepripremljen.

– Biti spreman za taj najgori scenarij znači mobiliziranje rezervi. Znači i obnova vojne tehnike koja je izgubljena tijekom rezanja budžeta. Industrija treba proizvoditi topničke granate, protutenkovske sustave, protuzračne projektile… I ne samo kako bi zamijenili one koje su poslani u Ukrajinu, već kako bi stvorili nove zalihe – priča umirovljeni general.

Pohvalio je NATO, barem dio država, zbog slanja pomoći Ukrajini te stav današnjeg šefa saveza Jensa Stoltenberga zbog izjava kako će ‘biti’ uz Ukrajinu.

Ali što se tiče pripremljenosti za rat s Rusijom, Shirreff smatra da je savez zakazao….

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
5.1 ° C
6.6 °
2.8 °
91 %
1.5kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: