8.4 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Električni automobili brže poskupljuju od onih s klasičnim motorom

Pročitajte još:

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhoffer očekuje daljnja poskupljenja zbog većih troškova nabave poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primjer u proizvodnji baterija

Novi električni automobili poskupljuju brže nego oni s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, javlja N1, a to je pokazalo jedno istraživanje u Njemačkoj. Naime, kataloška cijena 15 najpopularnijih električnih automobila u kolovozu bila je za 14,5 posto viša nego godinu dana ranije, što je značilo prosječno poskupljenje od 5385 eura, naveo je Centar za istraživanje automobila. Cijene najprodavanijih vozila na fosilna goriva porasle su za 12,5 posto.

Država je razliku u cijenama između ekološki prihvatljivijih električnih automobila i onih s klasičnim motorom smanjivala subvencijama.

Subvencije za plug-in hibride prestaju krajem godine, a modeli kojih još ima u zalihama rasprodaju se uz relativno visoke popuste.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhoffer očekuje dalja poskupljenja zbog većih troškova nabave poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primjer u proizvodnji baterija.

Državni poticaji, rekao je, nisu dovoljni da cijene stanu. Do jeseni sljedeće godine, naveo je Dudenhoffer, 2,5 milijardi eura iz saveznog budžeta bit će potrošeno, što znači da će se urušiti tržište, posebno malih i kompaktnih električnih automobila.

Nitko, rekao je, zbog infacije neće potrošiti 35.000 eura na mali automobil na baterije. Vlada i ministar poljoprivrede Robert Habeck isključuju električne automobile iz struje, kaže Dudenheoffer.

Kada je riječ o luksuznim automobilima, njihovi kupci su manje osetljivi na promjenu cijena i plaćaju iz vlastitog džepa.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8 ° C
8.3 °
6.5 °
86 %
3.1kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: