16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Hrabre žene preživjele su pakao ruskog zarobljeništva: ‘Tukli su nas čekićima, pržili strujom i kipućom vodom’

Pročitajte još:

Hanna, jedna od 108 žena koje su oslobođene iz ruskog zarobljeništva u prvoj razmjeni zarobljenica od početka rata na istoku Europe

Tretirali su nas kao životinje. Čak se ni prema životinjama nitko ne ponaša tako, rekla je Ukrajinke koja je izašla iz ruskog zarobljeništva.

Hanna, jedna od 108 žena koje su oslobođene iz ruskog zarobljeništva u prvoj razmjeni zarobljenica od početka rata na istoku Europe. Kako je sve izgledalo ispričala je državnoj novinskoj agenciji Ukrinform.

“Ne mogu vjerovati… Toliko sam puta sanjala da sam kod kuće…”, rekla je Hana. Vojnikinja se više od pola godine nije čula ni s kim od rodbine, a za Ukrinform je ispričala kako su žene tretirane. “Tukli su cure, mučili ih strujom, tukli ih čekićima, to je najlakše. Vješali su djevojke. O hrani uopće ne govorim jer je bila kisela. Čak ni psima se ne daje takva hrana”, rekla je.

Njezin muž je još uvijek u zatočeništvu, a gdje se nalazi nije poznato. Ima dijete na ukrajinskom teritoriju koji su okupirali Rusi s kojim još nije uspjela stupiti u kontakt. “Oni koji su imali tetovaže… htjeli su nam odsjeći ruke, odrezati tetovaže, spržiti nas kipućom vodom samo zato što postojimo, zato što smo marinci, zato što govorimo ukrajinski”, rekla je.

Otprilike 96 razmijenjenih zarobljenika su vojnikinje, uključujući 37 evakuiranih iz Azovstala, dok je 12 civila. Neke od žena bile su prisiljene davati intervjue ruskim medijima dok su bile u zarobljeništvu, jer mi se prijetilo da će ih premlatiti ako odbiju. Žene nisu znale da ih pripremaju za razmjenu. Odvedeni su svi u Taganrog, ruski grad blizu ukrajinske granice, prije nego što su prešli radi razmjene zarobljenika.

Rusi su im rekli da neće biti razmijenjeni, nego da će umjesto toga biti zatvoreni do kraja “specijalne operacije”, kako je Kremlj nazvao rat u Ukrajini. “Na kraju bi nas strijeljali kao pse”, prisjetila se Hana kako su im govorili vojnici. Žene su saznale da su spašene tek kada su čule ukrajinski nakon što su ih ukrcali u autobus.

Među spašenima je i vojna liječnica iz Azovstala, koju su Rusi tijekom evakuacije 8. svibnja odvojili od četverogodišnjeg djeteta. Alisa, njezina četverogodišnjakinja, živjela je u Poljskoj s bakom i djedom prije nego što se ponovno ujedinila s majkom.

Ništa od njihove imovine nije vraćeno, a mnoge će žene morati krenuti ispočetka, no one su ronile suze radosnice nakon ponovnog susreta sa svojim voljenima. Žene će biti podvrgnute liječničkom pregledu i rehabilitaciji.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: