15.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

NOVA SRAMOTA ZA PUTINA! Pogledajte kako Ukrajinci razaraju njihovu moćnu mašineriju

Pročitajte još:

Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj dnevnoj analizi navodi kako ruski napori za stvaranjem vojnih snaga u kombinaciji sa zapadnim sankcijama imaju dugoročne štetne učinke na rusko gospodarstvo, dodajući kako su upravo to i ranije prognozirali.

Napominju da se financijski stručnjaci Reutersu rekli da će se Kremlj suočiti s proračunskim deficitom koji će “isprazniti rezerve Moskve na najnižu razinu u niz godina” zbog predviđenog smanjenja prihoda od energije, kao i zbog sankcija te troškova ruske mobilizacije.

Jedan od problema su isplate vojnicima. Financijski stručnjak tako predviđa da bi isplate mobiliziranim Rusima, uključujući socijalne beneficije, Kremlj mogle koštati u sljedećih šest mjeseci između 900 milijardi rubalja i tri bilijuna rubalja (između 14.6 i 32.3 milijarde dolara).

Ta brojka ne uključuje isplate drugim vojnicima kao što su BARS (rezervisti), dragovoljačkim bojnama i dugoročnu obvezu isplata vojnicima na ugovoru, dragovoljcima i nevojnim stručnjacima koji su se preselili na okupirane teritorije, kao i plaćenicima koji ratuju za Rusiju.

Rusija je, inače, u srijedu rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je Zapad da “potiče provokacije oružjem masovna uništenja”.

Zapadne prijestolnice rekle su da Moskva stoji iza pojačane nuklearne retorike otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači, nedavno opet optuživši Kijev da planira upotrijebiti ‘prljavu bombu’ ne potkrijepivši to dokazima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se boji da se pet deklariranih nuklearnih sila njiše “na rubu izravnog oružanog sukoba” i da Zapad mora prestati “poticati provokacije oružjem masovna uništenja koje može voditi katastrofalnim posljedicama”.

“Čvrsto smo uvjereni da je u sadašnjoj kompliciranoj i turbulentnoj situaciji, izazvanoj neodgovornim i drskim postupcima u svrhu potkopavanja naše nacionalne sigurnosti, najvažnija zadaća izbjeći svaki vojni sukob nuklearnih sila”, priopćilo je rusko ministarstvo.

Moskva je rekla da stoji uz zajedničku deklaraciju objavljenu zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom u siječnju kojom se potvrđuje njihova zajednička odgovornost za izbjegavanje nuklearnog rata.

“U potpunosti potvrđujemo svoju predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprječavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja 2022.”, priopćilo je ministarstvo.

U međuvremenu, američki vojni analitičar i bivši marinac Rob Lee objavio je niz snimki s ratišta na kojima se može vidjeti kako ukrajinske trupe razaraju rusku mašineriju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.8 ° C
16.6 °
13.6 °
29 %
2.1kmh
0 %
Pet
16 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: