13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Otkud djetetu oružje? Srbi su peti najnaoružaniji narod na svijetu

Otkud djetetu oružje i kako s 13 godina zna rukovati njime? Jedan dio odgovora bio je na presici srpskog MUP-a. Otac je imao dva pištolja. Vodio je sina na streljanu. Drugi dio odgovora je statistika

Pročitajte još:

Strašna tragedija potresla je Srbiju u srijedu. Učenik (13) u beogradskoj školi na Vračaru ubio je zaštitara, sedam djevojčica i jednog dječaka. Ranio je još nekoliko djece i učiteljicu.

U najtežem je stanju curica koja ima prostrijelne rane glave. Policija je na presici pokazala jezive skice koje su pronašli u dječakovu domu. Imao je plan napada i popis učenika koje želi likvidirati.

“Planski i organizirano je ovo mjesec dana planirano”, kaže i dodaje da je dijete dugo planiralo zločin, ali još se ne zna motiv.

“Ovaj dan je izabrao zato što je učionica blizu ulaza u školu, a njegov razred je imao sat povijesti. Oružje je uzeo iz očevog stana, u ruksaku je imao i četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu je odmah pucao u radnika osiguranja, zatim u dežurne učenike i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom, zamijenio okvir i odmah s vrata učionice pucao u učiteljicu. Zatim je izašao van, zamijenio okvir i pozvao policiju”, nastavio je.

Imao je i 3 puna okvira s po 15 metaka
“Otac počinitelja ovog teškog djela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dijete očigledno znalo šifru”, rekao je ministar obrazovanja Branko Ružić.

Imao je i 3 puna okvira s po 15 metaka. “Prema neslužbenim informacijama, on je s ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Treba li se dijete od 12, 13 godina time baviti? I prema ocu će biti poduzete zakonom predviđene mjere”, rekao je ministar.

“Kako je mogao doći do oružja i znati tako gađati?”
Iz sindikata prosvjetnih radnika komentirali su masakr pitajući se kako je dijete donijelo oružje u školu.

“Ne mogu zamisliti da pošaljete dijete na sat povijesti i da se to dijete nikad ne vrati s nastave. Iz ovoga moramo naučiti da je svako nasilje kulminiralo u škole. Naše škole više nisu sigurna mjesta. Danas smo shvatili da sve što smo gledali u filmovima i čemu smo se čudili… danas je to naša realnost.

Ne znam detalje, ali me čudi kako je dijete donijelo oružje u školu. Pucao je u grudi, trbuh žrtvama. Kako je mogao doći do oružja i znati tako gađati? Ovo nije pitanje za škole, već za cijelo društvo. Sada kada brojimo mrtve, moramo shvatiti da je vrijeme da nešto učinimo”, rekli su.

Govorilo se o zapadnim vrijednostima, a Srbija je i bez Zapada najnaoružanija u Europi

Odakle djetetu oružje, šaržeri, municija…? Na današnjoj konferenciji za novinare ministar je govorio o zapadnim vrijednostima.

“Evidentan je kancerogen i poguban utjecaj interneta i videoigrica i zapadnih vrijednosti. Mi smo danas imali vrlo sadržajan i emocijama nabijen razgovor s predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, rekao je Ružić.

No i bez tih zapadnih vrijednosti Srbija je zemlja čiji su civili uz Crnogorce među najnaoružanijima u svijetu. Konkretno, Srbija je na diobi prvog mjesta u Europi i šestog mjesta u svijetu.

Jedno vatreno oružje na dvije i pol osobe

Prema stranici World population review, u Srbiji na 100 stanovnika postoji 39.1 komad vatrenog oružja. To znači da jedno vatreno oružje u ovoj zemlji ide na 2.5 osoba. Radi se ukupno o 2.7 milijuna komada vatrenog oružja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: