15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

SAD-u stiže kaos: SAD čeka najhladniji Božić u 40 godina. “Ovo se događa jednom u generaciji”

Više od 90 milijuna građana trenutno je obuhvaćeno upozorenjima koja šalju meteorološke službe, a čak bi oko 80 posto SAD-a moglo iskusiti temperature ispod nule, čak i na mjestima poput Teksasa

Pročitajte još:

Dok su u Hrvatskoj šanse da ove godine imamo bijeli Božić gotovo nikakve, u SAD-u vlada bojazan od ledene oluje.

Velika zimska oluja koja se ovog tjedna nadvija nad SAD-om mogla bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u četiri desetljeća, kažu prognostičari.

Zahlađenje koje se događa “jednom u generaciji”, a koje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što se uzburkalo na istok, postat će “ciklonalna bomba” do petka, prenosi BBC.

Više od 90 milijuna ljudi u 37 država je upozoreno na zimske vremenske prilike. Otprilike 80% građana iskusit će temperature ispod ništice, uključujući i one na jugu poput Teksasa.

Očekuje se da će arktička eksplozija, koju je Weather Channel nazvao Zimska oluja Eliot, donijeti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih. Meteorolozi upozoravaju na obilan snijeg, niske temperature i jake vjetrove koji će dovesti do smrzavanja većeg djela zemlje – od New Yorka, Michigana, Nebraske i Washingtona do Texasa i čak sunčane Floride.

– Bit će oboreni rekordi u nekim područjima – rekao je meteorolog Alex DaSilva za novine USA Today dodavši da bi temperature mogle pasti i do 30 stupnjeva ispod normale u mnogim regijama.

– To je mjera brzog jačanja oluje i čini se da će oluja postići status bombe-ciklone jer će jačati prilično brzo – kazao je DaSilva.

A što je uopće ciklon bomba i kako nastaje? To je velika, intenzivna oluja koja nastaje na srednjim geografskim širinama i koja ima nizak tlak u središtu, vremenske fronte i niz povezanih vremenskih prilika, od snježnih oluja, preko jakih grmljavina, do obilnih oborina.

Ciklon postaje bomba kada joj se središnji tlak vrlo brzo smanji, odnosno za najmanje 24 milibara u 24 sata.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: