16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Srpski mediji: ‘Ovo je skandal! Zabranili su predsjedniku Vučiću da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama’

Pročitajte još:

Srbi su reagirali na vijesti da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću odbijen ulazak u Hrvatsku.

– Predsjedniku Srbije je zabranjeno da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama. U logoru Jasenovac je, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Židova i Roma, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece. Hrvatski mediji su na skandalozan način prenijeli da je Vučić “htio izazvati kaos” polaganjem vijenaca stradalima u logoru Jasenovac. O skandalu Zagreba govorit će i srpski šef diplomacije Nikola Selaković na konferenciji za tisak u 11 sati – piše Kurir.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se također oglasila, rekla je danas da to što su zabranili predsjedniku Srbije da posjeti privatno Jasenovac ‘najveći skandal u modernoj povijesti’.

Podsjetimo, Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je to prenio premijeru Andreju Plenkoviću.

– Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći. Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir – poručuju iz hrvatske Vlade, navodi Jutarnji.

Vučić je najmanje dva puta ‘privatno’ posjetio Hrvatsku. Prvi put kada je huškački govorio u okupiranoj Glini, a drugi 2008. kao zamjenik Tomislava Nikolića, čim su se obojica ‘rebrandirala’ od Šešeljevaca i četnika

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: