6.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Vučiću zabranjen ulazak u Hrvatsku! Htio je danas doći u Jasenovac i izazvati kaos…

Pročitajte još:

Prema informacija Jutarnjeg lista koji se poziva na izvor iz Vlade, Vučić je danas planirao ući u Hrvatsku mimo svih diplomatskih protokola i pravila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti mu neće dopustiti ulazak u zemlju, doznaje Jutarnji list od izvora bliskih Vladi.

Prema tim izvorima Vučić je kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, mjestu na kojem se nalazi ustaški logor za vrijeme NDH. Pupovcu je navodno rekao da mu se može pridružiti i da, ako smatra da je potrebno obavijesti hrvatsku Vladu. Pupovac je to rekao Plenkoviću, a u Vladi su konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao “napraviti kaos” u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

– Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći – jasan je naš sugovornik iz Banskih dvora.

Vučić će se očito morati zadovoljiti s posjetom Gradini u Republici Srpskoj gdje se svake godine obilježava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li htio prijeći granicu, to mu neće biti dopušteno.

– Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir – poručuju iz hrvatske Vlade.

Vučić je, inače, prije nekoliko dana dao naslutiti što priprema. Na provladinoj Televiziji Pink govorio je o tome kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao kako razumije “mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

No, vrlo brzo demantirao ga je bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “povijest počinje od njega”.

– Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati – rekao je Tadić za Danas.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je “ključna razlika između njega i Vučića to što on posjete mjestima stradanja nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
89 %
2.1kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: