4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Što ruski brodovi rade u Jadranu? Akrap, Radi se o uobičajenim aktivnostima

Pročitajte još:

Sigurnosni stručnjak prof. dr. sc. Gordan Akrap komentirao je ruske brodove u Jadranu, navodeći da je riječ o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije.

La Repubblica je objavila da su ruski ratni brodovi pokušali blokirati izlazak američkog nosača zrakoplova iz Jadranskog mora. Navodno su bili u visini Ancone, a Akrap je istaknuo da je brod “Grigorovič” bio i u visini Splita, gledano s hrvatske obale.

Međutim, rekao je da na tu akciju ne treba gledati baš toliko ozbiljno.

“Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama”, rekao je Akrap za HRT.

Takvi slučajevi, kaže, često se vide na području Baltika i Norveške, a sada i u Jadranu. Istaknuo je da Jadransko more dobro štite Hrvatska, dijelom Albanija, te Italija. “Na tom dijelu nalaze se i tri velike pomorske baze koje koriste talijanske oružane snage, ali i snage NATO-saveza”, dodao je Akrap.

Istaknuo je i da su Rusi već uzeli jednu pomorsku zračnu bazu u Siriji i od nje napravili svoju bazu. Rekao je da je u Jadran osim četiri broda ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

“Nije bilo nikakvih prijetnji ni za zemlje članice NATO-saveza, ni za oružane snage. S druge strane, Rusi pokušavaju i u Tripoliju, odnosno na području Libije uzeti jednu pomorsku zračnu bazu, pokušavaju dobiti dogovor bilo sa Sudanom, bilo s Egiptom da dobiju jednu u Crvenom moru, i s Vijetnamom, jer na takav način pokušavaju napraviti vojno-pomorske baze izvan svog prostora”, pojasnio je.

Komentirajući pogibiju Darje Dugine, kćeri Aleksandra Dugina, ideologa bliskog Vladimiru Putinu, u eksploziji automobila, Akrap je rekao da se radi o vrlo ozbiljnom terorističkom činu koji zahtijeva punu pažnju ruskih istražnih organa.

“Bez obzira na to tko stoji iza ovog terorističkog čina, napravio je loše Ukrajini i Zapadu jer se protiv ideologije, i posebno takve ideologije koju zastupa Dugin i koju je zastupala njegova pokojna kći, ne može i ne smije boriti oružjem, nego idejama i činjenicama”, smatra Akrap.

Komentirajući poziv potpredsjednika njemačkog parlamenta da se ipak otvori plinovod Sjeverni tok 2, Akrap je rekao da je jedini instrument koji Vladimir Putin i Rusija imaju na raspolaganju kako bi utjecali na volju stanovnika Europe – energetska politika. Rusija će vrlo vjerojatno, koristeći demokraciju, slobodu medija i sve stečevine koje baštini EU, operacijom utjecaja pokušati snažno djelovati na europski informacijski i medijski prostor kako bi ova i slične informacije došle u kontekst izbora koji se mogu dogoditi u različitim zemljama Europe, dodao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
0.5kmh
100 %
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
5 °
Čet
4 °
Pet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5791
USD
7,1634
GBP
8,8381
CHF
7,6649
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: