15.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Udar na IPTV pirate u Velikoj Britaniji: Akcija policije kuca na vrata gledateljima ilegalnih streamova. Neki su u zatvoru

Oko tisuću Britanaca moglo bi ovih dana očekivati da im na vrata pokucaju policijski službenici i upozore ih da prestanu s praćenjem utakmica Premier lige putem ilegalnih IPTV servisa

Pročitajte još:

Engleska Premier liga najskuplja je nogometna liga svijeta, kad je riječ o klubovima, igračima, a, u skladu s time, i o pravima na prijenose utakmica. Ne treba, stoga, čuditi da vlasnici prava žele potpuno iskorijeniti sve ilegalne načine gledanja atraktivnih utakmica. Jedan od najpopularnijih načina takvog gledanja televizijskih streamova je korištenje raznih ilegalnih IPTV servisa, koji često nude ogromne količine TV kanala po fiksnoj niskoj cijeni. IPTV piratstvo popularno je i u nas, no kod nas za sada nisu primijećene akcije poput ove, najavljene u Velikoj Britaniji.

Britanska policija najavila je akciju kodnog imena “pljačkaš” u kojoj će, u suradnji s kolegama iz drugih zemalja Europe, idući tjedan posjetiti 1000 domova kako bi upozorila gledatelje ilegalnih streamova da im prijeti kazneni progon, piše Mirror.

Britanci surađuju s istražiteljima za borbu protiv piratstva koji prate pojedince koji su ilegalno gledali utakmice engleskog Premiershipa i drugih europskih natjecanja putem modificiranih uređaja poput TV boxova ili stickova.

Prvi je korak upozorenje takvim gledateljima da prestanu kako bi izbjegli daljnje sankcije. Takva se praksa, pišu Britanci, može povezati s organiziranim kriminalnim skupinama.

– Pristup filmovima, TV serijama i sportskim događajima uživo iz neovlaštenih izvora je protuzakonit. Potrošače može izložiti rizicima kao što su krađa podataka i može pomoći u financiranju organiziranog kriminala – rekao je policijski inspektor Gary Robinson koji se bavi intelektualnim vlasništvom.

Dvojica gledatelja ilegalnih prijenosa, Paul Faulkner i Stephen Millington, osuđeni su 2021. na 16 mjeseci zatvora. Istražitelji kažu da je jasna poveznica između gledanja nezakonitih streamova, prijevare i organiziranog kriminala.

Policija West Mercia iz Birminghama nedavno je upala u prostorije ilegalnih pružatelja prijenosa u Britaniji. Sastavila je detaljnu bazu podataka za identificiranje onih koji takve prijenose gledaju.

– Možemo primijeniti vrhunsku digitalnu taktiku za otkrivanje onih koji krše zakon prije nego što ih kaznimo. Ilegalni streaming često se koristi za financiranje ozbiljnog organiziranog kriminala, a jedinica za kibernetički kriminal West Mercije predana je sprječavanju ovog izvora prihoda od kriminala i smanjenju štete koju on može učiniti zajednici – rekao je detektiv Matt McNellis, specijalist za kibernetički krimimnal.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.8 ° C
16.6 °
13.6 °
29 %
2.1kmh
0 %
Pet
16 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: