6.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Ukrajinci granatirali grad u Donjecku, gospođa s balkona snimila udar: ‘Ubili smo 700 Rusa!‘

Napad na istočni ukrajinski grad Makijevku u regiji Donjecka, koji su okupirale moskovske snage, navodno je odnio nekoliko života nakon što su pogođene vojne jedinice.

Pročitajte još:

Uprava regije Donjeck, koju je postavila Moskva, objavila je da je tijekom noći na regiju ispaljeno najmanje 25 raketa, prenosi Guardian .

Ruska državna novinska agencija Tass prenijela je izjavu lokalnog dužnosnika kojeg je imenovala Moskva da je najmanje 15 ljudi ozlijeđeno u Makiivki, u nizu granatiranja iz sustava Himars.

Ukrajinski izvori tvrde da je broj žrtava mnogo veći i da su u napadima poginule stotine ruskih vojnika. Stožer ukrajinske vojske priopćio je da je u subotu ubijeno 760 ruskih vojnika, ali nije precizirano gdje. Ukrajinski portal Ukrinform objavio je, pak, da je u novogodišnjoj noći u Makijivki ubijeno oko 400 ljudi, a da je tristotinjak ranjeno. Sve te informacije za sada se ne mogu pouzdano provjeriti iz neovisnih izvora.

Ruska vojska priopćila je u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane “terorističke napade”.

“Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti”, izrazilo je zadovoljstvo rusko ministarstvo obrane

Moskva nerijetko naziva “terorizmom” operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini. Ruska vojska je izjavila da nastavlja svoju ofenzivu u regiji Donecka na istoku Ukrajine gdje je koncentriran najveći dio njihovih borbenih snaga. Vrhovni stožer ukrajinskih snaga istaknuo je u nedjelju navečer da “neprijatelj nastavlja napade na sektor Bahmuta”, grada u regiji koji Rusiji pokušavaju osvojiti više od šest mjeseci uz goleme ljudske gubitke i razaranja.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je u subotu u borbama za kontrolu nad tim gradom, rekao je glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga, Serhij Šerevati, u nedjelju navečer. Situaciju je opisao kao “proizvodnu liniju smrti” i dodao da je ranjeno još najmanje 200 Rusa.

Ukrajinski dron oštetio trafostanicu u Rusiji

Ukrajinski dron pogodio je trafostanicu u regiji Brijansk u Rusiji, izvijestio je guverener te regije Aleksandar Bogomaz, javlja ruska agencija TASS.

“Ukrajinska bespilotna letjelica jutros je napala okrug Klimovski. Nitko nije ozlijeđen. Trafostanica je oštećena kao posljedica izvedenog udara, u naselju nema struje”, rekao je Bogomaz.

Na mjestu nesreće su spasilačke službe.

Teške borbe za kontrolu nad autocestom kod Kremine
Ruske i ukrajinske snage bore se za uspostavu kontrole nad autocestom P66 kod Kremine u Luhanskoj regiji, priopćilo je u svome dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini britansko Ministarstvo obrane.

Tijekom posljednjih pet dana, ruske i ukrajinske snage vodile su borbe za kontrolu nad autocestom P66, sjeverno od grada Kremine, koji je pod ruskom kontrolom, stoji u izvješću. Ta je autocesta “ključna opskrbna ruta za sjeverni dio ruske fronte u Donbasu iz regije Belgorod u Rusiji”, a prometovanje njome od olistopada ometa ukrajinsko topništvo. Kada bi Ukrajina uspjela osigurati kontrolu nad njome, to bi vrlo vjerojatno dodatno potkopalo rusku obranu Kremina.

Rusija dronovima gađa Kijev i okolicu

Rusija gađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine u nizu napada bespilotnim letjelicama na Kijev i regiju koja ga okružuje, rekli su u ponedjeljak ukrajinski dužnosnici, u drugoj noći žestokih napada na glavni grad Ukrajine.

“Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima”, naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna obrana”, dodao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu.

Kličko je putem Telegrama naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju. Okrug Desnjanskij, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnog grada.

Sustavi ukrajinske protuzračne obrane oborili su 20 zračnih objekata iznad Kijeva do 3 sata ujutro u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava. Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.4 ° C
7.7 °
2.1 °
72 %
1kmh
0 %
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: