15.5 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Zelenski Amerikancima u Kongresu: ‘Vi ste se borili protiv Hitlera, mi radimo isto!‘

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno

Pročitajte još:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

Zelenski se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci.

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći.

Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.

“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenski na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

Zelenski je skeptike pokušao pridobiti govorom koji je povezao budućnost rata i slobode s američkom predanošću Ukrajini. Rekao je da je njegova zemlja prkosila očekivanjima da neće moći izdržati više od nekoliko tjedana protiv Rusije.

– Usprkos svim izgledima i propasti i tuzi, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava- rekao je, pa dodao da je ‘to preživljavanje proizvelo je različite vrste pobjeda’.

– Pobijedili smo Rusiju, u borbi za umove svijeta. Nemamo straha. Niti ga treba imati itko na svijetu. Ukrajina je izvojevala ovu pobjedu i to nam daje hrabrost, što nadahnjuje cijeli svijet- rekao je.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

– Naše dvije nacije su saveznici u ovoj borbi i sljedeća godina bit će prekretnica. Znam. Točka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju jamčiti budućnost naše zajedničke slobode. Sloboda ljudi koji se zalažu za svoje vrijednosti- rekao je.

– Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića- rekao je.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.

Zelenski je rekao da borba na bojnom polju i dalje traje, ali i da je Amerika ključna za ono što se tamo događa.

– Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu- rekao je, pa dodao da je dan prije leta u Washington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu.

– Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lijepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u topništvu, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikada imali- rekao je.

– Istina je, ali naše obrambene snage stoje.

Svojeg je neprijatelja opisao je kao terorističku državu u savezu s drugim neprijateljem SAD-a, Iranom.

– Rusija je u ovoj genocidnoj politici našla saveznika, Iran. Smrtonosne bespilotne letjelice poslane Rusiji u stotinama i stotinama postale su prijetnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorist pronašao drugog. Samo je pitanje vremena kada će napasti vaše druge saveznike ako ih sada ne zaustavimo. Moramo to učiniti.

Na kraju je svirao u znak američkog poštovanja prema zastavi te razvio ukrajinsku zastavu za koju kaže da je došla s prve crte obrane iz Bahmuta.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i potpredsjednica Kamala Harris su ju podigle.

– Ova zastava je simbol naše pobjede u ovom ratu. Stojimo, borimo se i pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni – Ukrajina, Amerika i cijeli slobodni svijet- poručio je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak
14.5 ° C
16.7 °
11.9 °
72 %
6.2kmh
20 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: