11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Zelenski se obratio šefovima G20 i iznio uvjete za završetak rata

Pročitajte još:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

“Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, rekao je Zelenski.

“Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir.

Sudjelovanjem na summitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uvjeti Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost
2. Osiguranje hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih
5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe”, objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

“Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage… Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen”, dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.

“Rat treba završiti pravedno”
Rat treba završiti “pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava”, rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje “radijacijske sigurnosti” u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

Govoreći o sukobima u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, Zelenski je rekao da nitko nema pravo ucjenjivati ​​svijet nuklearnom katastrofom te da je Rusija pretvorila elektranu u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka.

“Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo – i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira”, rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na summitu G20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.9 °
11.8 °
80 %
3.6kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
11 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: