9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

TOPLINSKI VAL JE TU, BIT ĆE VRELO! Temperature idu blizu 40°C, za dio zemlje izdan crveni alarm

Pročitajte još:

U Hrvatskoj već nekoliko dana traje toplinski val, a meteorolozi najavljuju da njegov vrhunac tek stiže i to u drugom dijelu tjedna.

“Vrhunac toplinskog vala izgledan je u četvrtak, kad bi se temperature mogle popeti i do 38, 39. Mogle bi se približiti visokoj brojci od 40, stoga ne čudi da je na snazi najviši stupanj upozorenja DHMZ-a”, kazala je meteorologinja N1 Tea Blažević.

Najviše temperature danas izmjerene su u Zagrebu i Sisku – čak 35 stupnjeva.

Na samom početku tjedna, u ponedjeljak, u Zagrebu i Osijeku izmjereno je čak 35 stupnjeva, a stiže nam i pravi toplinski val.

Sutra će diljem Hrvatske biti sunčano i vruće. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 16 do 21, na obali i otocima između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.

Toplinski val će potrajati do vikenda kada nas, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, očekuju pljuskovi i temperatura niža i za 10-ak stupnjeva.

Crveno upozorenje za Zagreb
Za danas je na snazi žuto upozorenje Meteoalarma zbog vrućina za cijelu zemlju. Za Slavoniju je na snazi narančasto upozorenje. Već u srijedu je narančasto upozorenje prošireno na gotovo cijelu zemlju.

Vrhunac vala očekuje se u četvrtak, te je izdano narančasto upozorenje za cijelu zemlju, dok je za područje Zagreba i Osijeka izdano najviše, crveno upozorenje.

4453986c 19a3 4f29 ae8d 59e71fd45ecc

Promjena za vikend
Dani pred nama uglavnom će biti sunčani i vrući, osobito četvrtak, kad će temperatura rasti i do 38, ali od četvrtka će porasti mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, a temperatura će biti malo niža.

Na Jadranu pretežno vedro, povremeno umjereno jugo, za tim i južni i jugozapadni vjetar, nakratko u petak i sjeverozapadni. Temperatura se pritom neće znatnije mijenjati pa će noći biti tople, a dani vrući. Uglavnom mirno more mnogima će pružiti osvježenje, no idilično plavetnilo često će izostati. Razlozi su mutna atmosfera i smanjena vidljivost zbog povećanog transporta pijeska iz Afrike, koji će se nastaviti i idućih dana.

Zagrebački vatrogasci upozoravaju na velike vrućine
Vatrogasna postrojba Zagreb na svojoj je Facebook stranici upozorila na velike vrućine. Objavili su sliku na kojoj se vidi kako i za koliko raste unutarnja temperatura u autu u odnosu na vanjsku temperaturu.

Iz slike se vidi da je pri vanjskoj temperaturi od 38° život ugrožen već za 5 minuta ako je netko u zatvorenom autu.

Liječnik: Između 11 i 17 ne izlazite van
U Zagrebu je u ponedjeljak hitna intervenirala 21 put zbog toplinskog vala, što je 18 posto više nego inače, otkrio je dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba za Novu TV. Najviše su zvali stariji građani.

“Glavno upozorenje je da se između 10 i 17 sati uopće ne izlazi van”, ističe Hron. To se upozorenje posebno odnosi na starije stanovnike, trudnice i kronične bolesnike.

Za djecu je najsigurnije izlaziti van ujutro do 9 sati i navečer nakon 18, kaže liječnik.

Otkrio je i kakvu bi hranu trebalo izbjegavati. “Roštilj je vrlo nezgodan po tim vrućinama. Općenito, slana hrana, izbjegavati alkohol, kavu. Za pivo se može strpjeti do 18 sati pa će onda biti manje pogubno”, rekao je liječnik.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina:

– rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla

– pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju

– izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

– osobe koje rade vani (naprimjer građevinski radnici) trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta

– tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke

– nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka

– nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža

– ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana

– redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: