4.1 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Troje liječnika oslobođeno optužbi: ‘U šoku smo. Nema odgovornih što naše djevojčice više nema’

Pročitajte još:

Nepravomoćnom presudom troje liječnika u Bjelovaru oslobođeni su krivnje za smrt 15-mjesečne Matee Matić, koja je preminula nakon pogrešne dijagnoze

Kad je sutkinja Maja Sikora u usmenom obrazloženju presude kazala da se oslobađaju optužbe majka Ivana Matić se blago zaljuljala i leđima naslonila na zid. Cijelo vrijeme u sudnici ju je pridržavao suprug Matej.

Općinski sud u Bjelovaru donio je nepravomoćnu oslobađajuću presudu dr. Tomislavu Mikliću, dr. Tomislavu Hegedu koji su bili u sudnici i treće okrivljenoj dr. Mariji Hiđa – Čohar, koja nije došla na objavu presude. Protiv njih je pokrenut postupak zbog smrti Matee Matić koja je 5. prosinca 2015. godine umrla u bolnici u 15-tom mjesecu života.

Što najbolje ilustrira kako je primila nepravomoćnu oslobađajuću presudu protiv dr. Tomislava Miklića, dr. Tomislava Hegeda koji su bili u sudnici i treće okrivljene dr. Marije Hiđa – Čohar, koja nije došla na objavu presude. Majku djeteta koje je umrlo 5. prosinca 2015. godine cijelo vrijeme je u sudnici pridržavao suprug Matej.

– Ostali smo šokirani. Da nitko ne odgovara za smrt naše djevojčice nije mi jasno. Na ovome se neće završiti idemo do kraja. Propusti liječnika su vidljivi iz aviona, i sud ih oslobodi – kazali su nam roditelji koje smo pričekali 10-tak minuta dok nisu izašli iz sudskog hodnika ispred zgrade. Koliko je smogla snage u sudnici da ostane na nogama, u sudskom hodniku majku Ivanu su slomile emocije. Spustila se uza zid i glasno jecala dok su joj se suze slijevale niz lice, a suprug i još jedna žena su je pridržavali i pokušali utješiti, ali utjehe nije bilo. Barem u tom trenutku. Krešimir Skrba, ispred Općinskog državnog odvjetništva je kratko kazao da će nakon što im u zakonom određenom roku stigne pisana presuda odlučiti o eventualnoj žalbi.

Sutkinja je navodila za što je sve ODO teretilo trojicu liječnika da bi na kraju kazala da je dijete Matea umrla u Općoj bolnici u Bjelovaru i da su doktori medicine „obavljajući zdravstvenu djelatnost na drugi način, očito postupili po pravilima zdravstvene struke i da nisu su počinili kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – nesavjesno liječenje – stoji u usmenom obrazloženju nepravomoćne oslobađajuće presude.

Roditelji su prvi put došli s djevojčicom 13. studenog 2015. godine kod dr. Miklića. Potom su se istom liječniku obratili 23. i 25. studenog te 4. prosinca. Dan prije smrti, dr. Heged je, kako stoji u optužnici, propustio pažljivo pregledati rentgentske snimke. Dr. Čohar – Hiđa je po optužnici kad je djevojčica upućena na Pedijatrijski odjel propustila ju poslati na EKG i ultrazvuk srca. No, u svemu se po stavu suda nije radilo o nehaju i nesavjesnom liječenju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
4.8 ° C
5.5 °
1.9 °
89 %
2.1kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
10 °
Čet
14 °
Pet
14 °
Sub
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: