13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

U utrci s vremenom zbog EU fondova: Sprema se neviđena sramota: ‘Morat ćemo vratiti sve…”

Pročitajte još:

Razloga za slavlje nema kada je pitanju europski novac kojim se trebaju obnoviti hrvatske škole, muzeji, bolnice nakon potresa jer rok istječe za pola godine. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić je u Muzeju za umjetnost i obrt razgovarala s konzultanticom za EU Fondove Arianom Velom.

“Obnova Muzeja za umjetnost i obrt novcem iz europskih fondova gotovo je nemoguća misija. Ove pukotine trebale bi se obnoviti europskim novcem, ali Hrvatska je od 5 milijardi isplatila samo 43 milijuna kuna, manje od jedan posto”, izvijestila je Matea Ćorić koja je razgovarala sa stručnjakinjom za EU fondove Arianom Velom.

“Ako ne bude produženja roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a vjerojatno je da će veći dio ove alokacije propasti. Ovisi o dobroj volji Europske komisije i kako će se Hrvatska pozicionirati u tim pregovorima, odnosno kako će Hrvatska postaviti taj zahtjev. Za sada je još to neizvjesno”, rekla je za Dnevnik.hr konzultantica za EU fondove, Adriana Vela.

Doznaje se da Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine ipak nije zatražilo produljenje roka za korištenje europskog novca za obnovu, iako su država i lokalne jedinice u utrci s vremenom da sve što prije iskoriste. Vela je otkrila i cijeli niz problema koji je doveo do ovog raspleta.

“EK je zadala kratak rok za korištenje tih sredstava, na taj kratak rok još imamo i problem sa uspostavom sustava, nakon toga sa projektno-tehničkom dokumentacijom, pripremom projekata od strane prijavitelja, pripremom i provedbom postupaka javne nabave i tek onda izvođenje građevinskih radova. Za sve to mi bismo morali biti jako efikasni, a nažalost vidimo da to nismo”, kazala je i dodala: “Velika je šansa da ćemo morati i vratiti sve te novce, a onda će to biti velika sramota”.

Država i grad nalaze se u utrci s vremenom, a iz ministarstva graditeljstva su nam odgovorili da nisu zatražili produljenje roka, zaključila je Ćorić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: