fbpx
22.5 C
Zagreb
Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Učitelji i nastavnici traže da im se online nastava plaća 10 kuna po danu: ‘Trošimo svoju struju, grijanje’

Pročitajte još:

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod poručio je kako bi svi troškovi, bilo oni za struju, grijanje, internet, telefon, trebali biti plaćeni jer se radi o dodatnom trošku radnika

Školski sindikat Preporod zatražio je za prosvjetne radnike dodatnih 10 kuna po danu kada rade od kuće – za troškove električne energije, interneta i telefona. Iz Vlade poručuju kako će to regulirati izmjenama Zakona o radu, a odnosit će se na sve koji rade od kuće.

Jasmina Lizačić Martinović, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, ispričala je za RTL Danas kako je pet mjeseci isključivo koristila vlastitu opremu – kamere, snimače zvuka i slušalice.

Školski sindikat Preporod za prosvjetne radnike traži dodatak od 10 kuna dnevno kada se radi od kuće za troškove električne energije, interneta i telefona. Iz Vlade su poručili da će se to regulirati izmjenama Zakona o radu te će se taj “dodatak” odnositi na sve koji rade od kuće.

“5 mjeseci sam isključivo svoju opremu koristila. Kada sam radila nastavne sadržaje bila mi je potrebna kamera, snimači zvuka, slušalice kad predajete je dobro imati i sve je to bilo moje. Koji je udio tog troška- pa proračun nisam radila, ali on je stvaran i bio je isključivo na teret učitelja”, rekla je prof. tjelesne i zdravstvene kulture, Jasmina Lizačić Martinović.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod poručio je kako bi svi troškovi, bilo oni za struju, grijanje, internet, telefon, trebali biti plaćeni jer se radi o dodatnom trošku radnika.

– To je poslodavcu ušteda. Taj iznos nije ono što će radnika spasiti, neće ni državu upropastiti, ali to je ono što znači čist račun, duga ljubav – poručio je Stipić.

Iz Ministarstva su poručili kako će se taj problem riješiti izmjenama Zakona o radu, a Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja, poručio je da treba postojati zakonodavno uporište kako bi postajalo ono pravno za isplatu određenih iznosa.

– Čim to bude regulirano, odmah će biti regulirano i na koji način se dolazi do troškova i koji su konačni iznosi – rekao je.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske smatra kako nije potrebno čekati izmjene Zakona o radu da bi se radilo od kuće nego taj rad treba isključivo regulirati ili kolektivnim ugovorima pravilnikom o radu ili ugovorom o radu direktno sa radnicima.

Iz ministarstva rada poručuju novi Zakon o radu trebao bi biti usvojen za godinu dana, a onda će se dodatno regulirati rad od kuće i obveza naknade troškova koji nastaju.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Odesi, poginulo najmanje 17 ljudi

Ruski projektil u petak rano ujutro pogodio je višekatnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje 17...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.4 ° C
23.3 °
18.6 °
76 %
2.1kmh
0 %
Pon
35 °
Uto
26 °
Sri
31 °
Čet
26 °
Pet
17 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5443
USD
7,2241
GBP
8,7503
CHF
7,5402
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: