4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Za što točno Uskok tereti bivšu ministricu: Žalac od moćnog poduzetnika uzela 40.000 kn mita, a Rimac nagrađena jedrenjem

Pročitajte još:

USKOK: Za uslugu lobiranja Bašić je Rimac nagradio u kolovozu 2019. jedrenjem vrijednim 2000 eura

USKOK sumnjiči bivši ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac da je 2017. godine, kao ministrica, pokušala u HBOR-u, gdje je bila član Nadzornoga odbora, lobirati za tvrtku hercegovačkoga poduzetnika Milenka Bašića kako bi on dobio 130 milijuna eura kredita za gradnju vjetroelektrana.

U najnovijem proširenju istrage afere Vjetroelektrane tkriveno je za što USKOK tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Gabrijelu Žalac, piše Jutarnji.

Rimac i Žalac je ravnateljica HBOR-a odbila. Novim proširenjem istrage stvari su se za Žalac drastično pogoršale, budući da je dosad bila osumnjičena tek da je od Rimac tražila da njezinu bratu sredi prolaz na državnom ispitu.

Za svoje usluge lobiranja u HBOR-u, Milenko Bašić je Rimac, tvrdi USKOK, nagradio u kolovozu 2019. jedrenjem u vrijednosti 2000 eura. Osim kod HBOR-a, Bašić je, tvrdi Uskok, pokušao ishoditi i 50 milijuna eura kredita od Hrvatske poštanske banke (HPB), obećavajući direktoru HPB-a da će mu se odužiti, no on ga je odbio također. Uz Gabrijelu Žalac novim je proširenjem osumnjičen i ravnatelj Hrvatskoga operatera distribucijskoga sustava (HOPS) Tomislav Plavšić, koje se sumnjiči da je CEMP-u na traženje Josipe Rimac osigurao zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu iako je znao da CEMP ne ispunjava potrebne uvjete. Naime, tvrdi USKOK, Plavšić je zaključio Ugovor o korištenju mreže s CEMP-om iako CEMP “nije dostavio dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu”.

Novim krugom istrage proširene su i optužbe protiv predsjednika Upravnog vijeća (UV) Hrvatske regulatorne agencije (Hera) Tomislava Jurekovića te bivšega pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića koje se također tereti da su na nagovor Josipe Rimac pogodovali CEMP-u. Jurekoviću se sada na teret stavlja i da je osigurao produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti Bašićevoj tvrtki, a za što je od Rimac, koja je bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, tražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, na što je Josipa Rimac pristala. Validžić je, pak, tvrdi USKOK, na traženje Josipe Rimac izradio tumačenja ministarstva kojima bi se bankama koje su kreditirale CEMP, prezentiralo da ne postoji opasnost da CEMP izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije, a kako bi CEMP produljio rokove za korištenje kredita.

U spornome mišljenju ministarstva tako su izostavljene sve relevantne odredbe pa tako ni one u kojima se navode uvjeti za raskid ugovora o otkupu električne energije sklopljenog s operatorom tržišta. Takvo tumačenje TD je dostavilo navedenim bankama uz zahtjeve za produljenje roka korištenja kredita, koji im je i odobren”, naveo je Uskok.

Rimac namještala ispite za državnu službu
USKOK je naposlijetku i Josipu Rimac sumnjiči da je namještala ispite za državnu službu u Šibensko-kninskoj županiji.

“Tražila je od v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, da osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje”, tvrdi USKOK, koji navodi kako je ta predstojnica zatim preko Josipe Rimac dostavljala kandidatima pitanja s ispita za prijam u službu, a omogućivši im ostvarivanje najboljih rezultata.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
0.5kmh
100 %
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
5 °
Čet
4 °
Pet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5791
USD
7,1634
GBP
8,8381
CHF
7,6649
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: