9.8 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Uhvatio vas je išijas? Pijete tablete protiv žgaravice? Mogli biste ostati bez vozačke! Doktor će vas morati prijaviti MUP-u

Pročitajte još:

Uhvati li koga išijas, ili pije tablete protiv žgaravice, liječnik će mu morati zabraniti upravljanje automobilom i o tome odmah obavijestiti MUP. Liječnici obiteljske medicine su ogorčeni jer će to uništiti povjerenje između liječnika i pacijenta

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) izrazila je žestoko ogorčenje nakon što su odbijene njihove primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama zaključenjem e-savjetovanja o dopunjenoj regulativi.

Podsjećamo, KOHOM se usprotivio prijedlogu MUP-a kao predlagatelja novog zakona da se obiteljskim liječnicima nametne obaveza da pri posjetu svakog pacijenta, između ostalog, procijene i njegovu sposobnost upravljanja vozilom, izreknu mu privremenu zabranu upravljanja vozilom i isti tren o tome obavijeste policiju putem centralnog elektroničkog zdravstvenog sustava. Iz KOHOM-a su već ranije upozoravali da obiteljski liječnici nisu sudski vještaci koji mogu procijeniti tko nije sposoban voziti, niti su voljni otkrivati privatne podatke o pacijentima policiji.

Primjerice, za svako bolesno stanje poput išijasa ili uzimanja tableta za smirenje pa čak i lijekova protiv žgaravice obiteljski liječnici bi, prema tom prijedlogu Zakona, trebali izdati upozorenje o privremenoj nesposobnosti za vožnju i to prijaviti policiji.

Na kritike KOHOM-a iz MUP-a su odgovorili da nije riječ ni o kakvoj posebnoj novosti jer su liječnici i prije policiji dostavljali obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta. No, KOHOM je upravo zbog toga tražio da se izmjenama zakona ta obaveza promijeni, da bi na koncu dobili još rigorozniju odredbu koja obvezuje obiteljske liječnike na prijavu svojih pacijenata. Obiteljski liječnici strahuju da bi takva praksa mogla izazvati nepovjerenje pacijenata, konfliktne i opasne situacije za same liječnike, ali i odlazak pacijenata liječnicima privatne prakse.

KOHOM: Kolege na terenu su užasnuti
”Taj prijedlog zakona nam totalno devastira temelje struke, neprovediv je i neće imati učinka na veću sigurnost cestovnog prometa. Ne možemo raditi svoj posao ako nema odnosa povjerenja između pacijenata i nas. Kolege na terenu užasnuti su prijedlogom jer ove izmjene vode deset puta goroj situaciji od postojeće”, kazala je za Novi list predsjednica KOHOM-a Dr. Nataša Ban Toskić.

Obiteljski liječnici ranije su tražili izmjene postojećeg zakona u smislu da svaki liječnik koji je pregledao ili liječio bolesnika mora, čim postavi sumnju da je narušena njegova sposobnost za vožnju, obavijestiti o tome MUP koji tada treba pozvati vozača na izvanredni pregled na medicini rada. Vozač taj pregled mora platiti, a ako na medicini rada ustanove da mu nije ograničena sposobnost vožnje, troškove refundira MUP. Nove zakonske izmjene obiteljske liječnike obvezuju da sami u svakom posjetu pacijenta procjenjuju može li on voziti, ako ne može, na koji rok bi trebao prestati voziti, a onda to bilježe u zdravstveni karton pacijenta i javljaju policiji.

– Već vidim da će mi se svaki pregled produljiti na objašnjavanje s pacijentom – zašto mi oduzimate dozvolu, kako ću na posao, tko će mi podignuti dijete iz vrtića…? Što je tek s profesionalnim vozačima? S ovakvim modelom, gdje nema ni popisa dijagnoza, ni rokova, mi bi svakog drugog pacijenta mogli preispitivati, upozorila je Ban Toskić. Protivnici novih odredbi su i liječnici medicine rada. Oni su, tvrde, jedini koji u kurikulumu svoje specijalizacije imaju utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u svim vrstama prometa.

Nestručno i represivno

– Uvođenje zakonske odredbe kojom se »upozorenjem« trenutačno suspendira nečija sposobnost za upravljanje motornim vozilom i ta se informacija odmah dijeli s MUP-om, bez prava na žalbu koja odgađa trenutni gubitak prava na upravljanje motornim vozilom, nestručan je i represivan prijedlog, zaključio je dr. Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora.

– Kod profesionalnih vozača, prema tom prijedlogu trenutno im se oduzima pravo na rad zajamčeno člankom 54. Ustava te bi takvom primjenom došlo do kršenja njihovih ustavnih prava! Ako silom, jednoumljem i bezobzirnošću prema medicinskoj struci sporne izmjene budu izglasane, neće biti provedive u praksi i izazvat će polemike, kršenja stečenih prava i brojne pravne postupke, upozorio je Furlan.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.7 ° C
11.5 °
6.1 °
82 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: