12.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Vakula iznenađen: ‘Travanj je, a kao da nije! I to ne samo zbog vremena proteklih dana, nego i budućih’

Pročitajte još:

Travanj je, a kao da nije! I to ne samo zbog vremena proteklih dana, nego i budućih – i dalje razmjerno hladnih, pri čemu će još i u petak na kopnu biti čestog mraza, a kao i u četvrtak – temperaturnih minusa bit će i ponegdje blizu mora. Srećom, samo pri tlu te većinom manjih i rjeđih nego u četvrtak, javlja Zoran Vakula za HRT.

Pritom će petak biti pretežno sunčan – u većini Hrvatske vjerojatno najsunčaniji dan u sljedećih 6, pa i više. Već tijekom svježijeg vikenda bit će oblačnije, osobito od nedjelje uz povremenu kišu, u gorju u početku čak ponegdje i snijeg. U sljedećem će tjednu temperatura rasti, ali će i dalje biti niža od prosječne, pri čemu će to odstupanje na Jadranu biti manje nego na kopnu. I kiša će uz more biti rjeđa nego na kopnu i sunčani sati mnogobrojniji, ali će biti i vjetrovitije, uglavnom uz sjeverozapadni vjetar, te osobito za vikend i buru, čiji će česti olujni udari u subotu opet onemogućavati normalno prometovanje.

Dakle, za razliku od dolaska novih oblaka, osjetno toplije vrijeme – kakvo smo imali početkom mjeseca – ne može se najaviti još barem tjedan dana, vjerojatno i dulje. No, barem nam neće biti hladno kako je bilo nedavno, gdjekad čak za travanj i rekordno. A kad se sve zbroji – sudeći prema dosadašnjem dijelu mjeseca i najvjerojatnijoj prognozi za njegov ostatak, ne dođe li do neke iznenadne i značajne promjene – ovo će u većini Hrvatske biti jedan od hladnijih travanja u posljednjih tridesetak godina, kaže Vakula za HRT.

U nastavku slijedi detaljna prognoza po područjima za nadolazeće dane.

U petak će Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dosta sunčanih sati, posebice prijepodne. Već poslijepodne slijedi novo naoblačenje s kojim će mraz izostati u subotnje jutro, ali u petak će još biti čest. Najniža temperatura zraka od -4 do -1 °C, pri tlu i niža, a najviša oko 12 °C.

Podjednako hladnije od prosjeka za ovo doba godine bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak većinom malo manje nego u četvrtak. No, nedovoljno za izostanak mraza. Nakon sunčanog, čak i vedrog prijepodneva oblaka će biti sve više, a zapuhat će i gdjegod umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak.

Na sjevernom Jadranu bura u noći i ujutro, pa ponovno navečer, mjestimice i jaka, na udare i olujna, a danju slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz koji će biti sunčano, u gorju poslijepodne oblačnije. Najniža temperatura zraka uglavnom od -6 do -2 °C, uz more 2 do 6 °C, a najviša 14 do 16 °C, u gorju oko 10 °C.

Pretežno sunčano, a sredinom dana i poslijepodne u središnjim, istočnim i južnim krajevima porast naoblake.

Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni, u Slavoniji i Baranji do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, osobito navečer mjestimice i jaka, a poslijepodne zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 °C. prognozira DHMZ.

Opet oblačnije, uz oborine, na Jadranu u subotu i jaku buru

Suho na jugu Jadrana neće biti u subotu, koja će posvuda biti oblačnija, a i vjetrovitija, uz ponovno često jaku buru, lokalno na udare i olujnu. Od nedjelje je povremena kiša vjerojatnija na sjevernom dijelu, a osim zbog nje i mnogobrojnih oblaka, mnoge neće veseliti ni za travanj i dalje razmjerno niska dnevna temperatura zraka. No, barem će bura oslabjeti.

U većini unutrašnjosti neka utjeha bit će porast noćne i jutarnje temperature zraka i prestanak mraza, ali mnogima ne i prevladavajuće oblačno te osobito za vikend prohladno vrijeme – u subotu još uglavnom suho, zatim uz povremenu kišu, u gorju ponegdje ponovno i snijeg.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.1 ° C
11.6 °
8.1 °
61 %
3.6kmh
0 %
Čet
11 °
Pet
14 °
Sub
8 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: