9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vikend počinjemo s dosta sunca i vrućine: Temperature idu preko 35°C. Očekuju se i nevremena

Pročitajte još:

Od nedjelje gotovo posvuda postoji već umjerena opasnost djelovanja vrućine na ljudsko zdravlje

Nakon u gorju malo nestabilnijeg petka, vikend počinjemo opet pod nešto jačim utjecajem grebena anticiklone. Taj greben će u prizemnom sloju do kraja tjedna malo oslabjeti, a uspostaviti će se jugozapadno strujanje, no čini se bez vlage, samo uz dotok još malo toplijeg zraka.

SUBOTA

U prvome dijelu dana pretežno vedro i sunčano. Uglavnom mirno, samo uz obalu rano ujutro i to rijetko burin, a na srednjem i južnom dijelu slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Nakon još malo toplije, na moru nerijetko i tropske noći, ubrzo će, već oko 9 ili 10 sati biti posvuda vruće.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim možda nešto više oblaka, ali uglavnom onih visokih koji ne kvare dojam sunčanog vremena. Pritom će vjetar izostati, a uz sparinu i 32-33 °C, činit će se ponegdje čak i vrlo vruće.

Dosta sunca i vrućine bit će opet i na istoku zemlje. Više oblaka nakratko samo oko gorja zapadne Slavonije. Vjetar većinom slab do tek ponegdje umjeren sjeverni ili sjeverozapadni. Temperatura oko 32, lokalno moguće i do 34 °C.

af8f3a3c 5fc5 4e02 9e52 9c67eca1f454

U Dalmaciji sunčano, vedro, a tek malo oblaka može biti oko viših predjela u zaobalju. Temperatura će još malo porasti. Bit će vruće, ali će osvježenje donositi umjeren i pojačan, na otvorenome prolazno i jak maestral.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano te vruće i sparno. No, uz dnevni razvoj oblaka u riječkom zaleđu i gorju, osobito Gorskom kotaru moguć je i koji grmljavinski pljusak. Vjetar slab, tek mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni, javlja RTL.HR

Nastavlja nam se toplinski val, bližimo se njegovu vrhuncu, a od nedjelje gotovo posvuda postoji već umjerena opasnost djelovanja vrućine na ljudsko zdravlje. Ne samo zbog visoke dnevne, nego i noćne temperature, koja klimatološki gledano znatno rjeđe ostaje iznad 20 stupnjeva nego na moru. Lokalni pljuskovi uglavnom mogući u gorju, a neugodu bi mogao u novom tjednu stvarati i povremeno izražen jugozapadni vjetar.

Duž Jadrana većinom sunčano uz tropski tople noći i vruće dane. Puno olakšanja neće donijeti ni slab do umjeren vjetar s mora, od ponedjeljka niti povremeno jugo.

Pojačan promet na cestama
Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama u smjeru mora i ulazak osobnih vozila na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom, poručuju u subotu iz Hrvatskog autokluba (HAK) te vozače pozivaju na strpljenje.

Na većini cesta promet jutros teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Pojačan je ulazak na autocestu A1 u Lučkom u smjeru mora te se zbog gustoće prometa vozi usporeno na dionici do Bosiljeva.

U pomorskom prometu nema poteškoća. Trenutačno željeznički putnički prijevoz teče uglavnom redovito.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: