13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Drenjančević poručio Dalmatincima: ‘Cijepite se ako želite da vam dođu gosti!’

Pročitajte još:

Epidemiološku situaciju koja je sve bolja, ali i sve je manji interes za cijepljenje komentirao je u Studiju 4 HRT-a  prof. Domagoj Drenjančević s Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

U Osječko-baranjskoj županiji je situacija zadovoljavajuća.

– Broj hospitaliziranih je sve mani, pala je brojka na ispod 10. Mi već više dana nemamo preminulih, ovi koji su hospitalizirani dobro se oporavljaju. Što se tiče novooboljelih i njih je svakim danom sve manje, to je vrlo mali postotak, mjeri se čak ispod 2, 3 %, kako koji dan po nekoliko bolesnika tek bude otkrivenih. Generalno gledano – situacija se razvija u pozitivnom smjeru što je vjerojatno posljedica cijepljenja populacije – istaknuo je prof. Drenjančević te je komentirao i sve slabiji interes za cijepljenje.

Osvrnuo se na oslabljeni interes za cijepljenje, rekavši kako je nužno osvijestiti ljudima nužnost cijepljenja s obje doze.

“Samo obje doze cjepiva garantiraju onaj postotak zaštite koji je definiran i provjeren studijama. Jedna doza nije dovoljna s izuzetkom onih koji su preboljeli covid-19 i cijepili se s jednom dozom – kod njih je imunost sigurno dulja, no to neće biti dovoljno u slučaju potrebe za nekim aktivnijim društvenim životom. Mislim i da ljude treba osvijestiti u tom smjeru jer ako se ne budu cijepili s obje doze normalizacija života bit će puno teže izvediva. Za sve one aktivnosti koje smo prije korone provodili – druženja i putovanja – bit će nužna procijepljenost s obje doze”, upozorio je Drenjančević i naglasio kako mu nije jasno zašto ljudi misle da je jedna doza dovoljna.

Poruka Dalmaciji
Imao je poruku i za tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska), koje imaju najnižu procijepljenost, a koje praktički “žive od turizma”.

“Cijepite se ako želite da vam dođu gosti! Ako želite uspješnu turističku sezonu, onda morate ponuditi jedan okvir u kojem će se turisti osjećati sigurno. Da bi se oni osjećali sigurno moraju znati da je u mjestu u koje dolaze cijela populacija procijepljena. Sami turisti koji dolaze u naše krajeve moraju ispuniti uvjete za putovanje, testiraju se ili su cijepljeni s obje doze, dakle sigurni su za kontakte. Ako dolaze u krajeve u kojem stanovništvo nije dovoljno procijepljeno, neće se osjećati sigurnima. Trebali bi svi zajedno težiti onom postotku procijepljenosti koji je dovoljan da steknemo imunost zajednice”, naglasio je prof. Domagoj Drenjančević.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: