5.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Vlada vraća obavezni vojni rok? Banožić otkrio što će biti presudno za konačnu odluku

Pročitajte još:

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da se razmišlja o vraćanju obveznog vojnog roka, no iako je siguran da je to ispravan korak drži da se hrvatsko društvo još mora dosta baviti tom temom.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, Banožić je rekao kako je on osobno za uvođenje vojnog roka te se posljednjih mjeseci nastojao baviti određenim istraživanjima na tu temu.

“U načelu, gotovo dvije trećine građana su za uvođenje obveznog vojnog roka, ali je pitanje motiva važno.

“Za sada se držimo istraživanja javnog mnijenja i kako uopće upravljati tim procesom, jer znamo da ta tema zna biti osjetljiva u javnosti, osobito zato što kad jednom napustite takav model rada, onda kod vraćanja postoji puno teži izazov”, rekao je Banožić.

Najčešće roditelji jesu za to, ali, prije svega, iz odgojnih mjera po pitanju djece, što mislim da nije baš ispravan motiv”, rekao je Banožić. Po njemu motiv trebaju biti, prije svega, sigurnost, stabilnost služenja vlastitoj državi, idealima koji su nastali još kao temelji ove Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito. Prema njegovim riječima, ova tema još nije službena tema o kojoj se raspravlja na razini Vlade.

Obvezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj supendirano je 2007. godine zbog nedovoljnog interesa mladih. Umjesto na služenje vojnog roka, novaci su u najvećoj mjeri birali civilno služenje.

“Sustav vojne obaveze imao je svojih dubinskih problema i prije zamrzavanja”
“Hrvatska nije slučajno s 2008. godinom odlučila zamrznuti sustav ročnog služenja vojne obveze. A iako u nekim društvenim krugovima popularan, taj je sustav u RH imao svojih dubinskih problema i prije zamrzavanja”, govori nam Tabak.

“Pravo na prigovor savjesti je koristila većina kandidata za vojsku”
“Naime, uz njega nužno ide i pravo na prigovor savjesti koji je u Hrvatskoj pod zadnje koristila većina kandidata za vojsku. Osim toga, zahtjevi koji se postavljaju pred Oružane snage RH učestalo su tražili vještine i obuke koje nije bilo moguće postići u ročnome sastavu”, rekao nam je Tabak.

“Taj sustav je prilično skup”
Uz sve to, spomenuti je sustav prilično skup, tako da je obrambeni sustav itekako rado te novce kojih konstantno nedostaje preusmjerilo na profesionalni kadar te modernizaciju. Nekakvo vraćanje čitavog sustava ročnog služenja vojne obveze bio bi skup i kompleksan postupak, čija je svrha upitna – budući da negdašnje masovne vojske loše obučenih rezervista danas nisu potrebne”, tumači Tabak.

“Vojsku treba ostaviti osobama koje su motivirane baš za takav posao”
“Što se tiče podizanja sigurnosne kulture te jačanja domoljubne svijesti – to sve može biti bolje i jeftinije postignuto u obrazovnom sustavu, a vojsku treba ostaviti osobama koje su baš za takav posao motivirane. Dragovoljno služenje vojne obveze tu dobro služi svrsi, i treba ga poticati – jednako kao što treba jačati i plansko privlačenje ljudi u djelatnu vojsku, po mogućnosti na bolji i aktivniji način nego do sada”, zaključuje Tabak.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.1 ° C
7.2 °
2.5 °
89 %
0.5kmh
7 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: