11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Vozaču Hitne i medicinskoj sestri u Rijeci pao pacijent, udario u beton i umro

Pročitajte još:

Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog 66-godišnjeg pacijenta, koji je ubrzo nakon primitka na hitni prijam bolnice preminuo, potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu

Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopće nije držala, pa se zajedno s pacijentom u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. Drugo jutro od posljedica udarca čovjek je preminuo, otkriva RTL-ova Potraga.

Novinarka te emisije Danka Derifaj otkrila je i da je vozač iz ove priče čovjek o kojem je već dva puta radila priloge. Jer je, unatoč presudi za seksualno zlostavljanje kolegice – sačuvao radno mjesto.

Sve se dogodilo pred ulazom u Dom za starije u Jelenju. Bilo je to prije točno mjesec dana, u 18:50. Tim saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, vozač i medicinska sestra, vraćajući pacijenta s terapije, učinili su kobnu pogrešku. Zajedno s ležajem prevrnuo im se i pacijent, udario glavom u beton i od posljedica sljedeći dan preminuo.

“Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijatalno i moguće manje kontuzijsko žarište lijevo temporalno”, kaže specijalizantica na Hitnom prijemu KBC-a Rijeka-lokacija Sušak Tea Juranić, a na pitanje što je to ustvari i je li tome uzrok udarac, odgovara: “Da, tome je uzrok udarac, znači da je bilo krvarenje unutar lubanje.”

Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog 66-godišnjeg pacijenta Borisa Breca, koji je ubrzo nakon primitka na Hitni prijem bolnice preminuo, potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu.

Pogreška, čak i s ovako kobnim posljedicama, može se dogoditi u svakoj profesiji. No, u ovom slučaju novinarsku pažnju zaslužuje važan detalj. Vozač saniteta, jedan od dvoje u timu zbog čijeg nemara je pacijent preminuo, otprije je poznat po pravomoćnoj presudi za dva kaznena djela na radnom mjestu.

Radi se o Marinu Petričiću, koji je prije šest godina seksualno napastovao kolegicu, medicinsku sestru koja je tada s njim radila u timu. Pravomoćna presuda za čak dva kaznena djela potvrdila je njezine optužbe. Sud je zatvorsku kaznu preinačio u rad za opće dobro, a ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič odlučio je odustati od odluke o izvanrednom otkazu. Argument da nije ponovio kazneno djelo ravnatelju je tada bio dovoljan da on ostane na radnom mjestu. Zlostavljač je ostao raditi, a žrtva, medicinska sestra, bila je prisiljena tražiti premještaj kako ne bi na radnom mjestu susretala čovjeka koji ju je napastovao.

Policijska istraga u tijeku
Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije kažu da, nažalost, ne mogu davati nikakve izjave javnosti o cijelom slučaju dok god je policijska istraga u tijeku.

“Ono što već godinama znamo je da imamo mnoge propuste u praćenju kvalitete i u samoj zaštiti pacijenata u odnosu na sigurnost i zato se i događaju propusti, zato i ne učimo iz grešaka koje uporno ponavljamo i sam sustav ne unapređuje se na način na koji bi trebao”, kaže Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministarstvo ništa ne zna
Iz Ministarstva zdravstva za Potragu odgovaraju da ne znaju ništa o ovom slučaju te će zatražiti očitovanje od ravnatelja.

“Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čovjeka. U konačnici, onaj tko je sigurno pozvan da prijavi činjenicu smrti policiji je mrtvozornik”, kaže odvjetnik Josip Mađarić.

Što se točno dogodilo?
Liječnica na Hitnoj objasnila je da nisu obavijestili policiju jer, kako kaže, nisu sumnjali u nasilno nastale ozljede. Prema onom što se doznaje, vozač i medicinska sestra dovezli su pacijenta nakon terapije u Dom za starije i nemoćne u kojem je živio. Nosilo na kojem je pacijent ležao prilikom transporta iz sanitetskog vozila u zgradu doslovce im se izvrnulo zajedno s pacijentom koji je pritom udario u beton.

Iz Uprave Doma za starije i nemoćne su rekli također da ne žele davati nikakve izjave vezane uz tragični događaj dok je policijska istraga u tijeku, jednako kao i u županijskom Domu zdravlja.

Svjesni ozbiljnosti situacije, na Hitni prijem u bolnicu pacijenta su dovezli vozač i medicinska sestra odmah nakon što je udario glavom. Doznajemo da je ravnatelj u svom prijedlogu za izvanredni otkaz djelatnicima događaj opisao na sljedeći način.

“Uzrok prevrtanja medicinskog mobilnog ležaja leži u propuštanju dužne pažnje radnika da osiguraju stabilnost ležaja od mogućeg prevrtanja. Propustili su uzeti u obzir masu i položaj ležaja s pacijentom na nagnutoj betonskoj plohi, pri čemu radnica nije držala ležaj niti jednom rukom, a radnik je pridržavao ležaj jednom rukom i okretao se, uslijed čega dolazi do zakretanja kotača, prelaska preko rubne plohe i prevrtanja mobilnog ležaja s pacijentom na tlo”, stoji u Prijedlogu odluke o izvanrednom otkazu.

Ravnatelj poslao kratko priopćenje, kaže da vozač i sestra više ne rade za Dom zdravlja
Ravnatelj je poslao samo kratki pisani odgovor o slučaju.

– Uz iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog, želimo informirati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. Kako su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.1 ° C
12.6 °
8 °
87 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: