5.7 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Vraćaju se paklene vrućine: Upalio se crveni alarm, u dijelovima Hrvatske će i u hladu biti 40°C!

Pročitajte još:

Idući sunčani dani bit će još vrući, poglavito četvrtak. Zbog toplih noći toplinski val će se nastaviti i nakon subote unatoč nižoj dnevnoj temperaturi. Na sjeveru bi u petak moglo pasti malo kiše

U Hrvatskoj će u srijedu prevladavati sunčano i vruće, a ponegdje i vrlo vruće vrijeme dok će se najviše dnevne temperature kretati uglavnom između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

“Opet od jutra obilje sunca i vedrine. Bit će i mirno, tek mjestimice na moru slaba bura, a uz zapadnu obalu Istre jugoistočni vjetar. Rano jutro toplo, nešto ugodnije samo u gorju, ali temperatura će naglo rasti pa će već od 9 sati u mnogim mjestima biti vruće.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje sunčano, uglavnom bez ikakvih oblaka na nebu, a i izostat će značajniji vjetar. No, bit će još toplije, neugodnije, a temperatura već može ići do visokih 36 °C.

I na istoku zemlje kreće umjeren rizik utjecaj toplinskog vala na ljudsko zdravlje. Bit će iznimno vruće, posvuda iznad 35 °C, lokalno i do 37.

U Dalmaciji također izražena vrućina, možda će malo podnošljivije biti uz samu obalu i na otocima gdje bude slabog do umjerenog maestrala, no u zaleđu će biti iznimno vruće, ponegdje moguće i iznad ovih 36 °C.

Slično sunčano i na sjevernom Jadranu i okolnom gorju. Tek za nijansu manje vruće, ali uz nešto slabije izražen jugozapadnjak ili jugoistočni vjetar bit će i sparnije nego drugdje”, prognozirao je Ribarić.

Idući sunčani dani bit će još vrući, poglavito četvrtak. Zbog toplih noći toplinski val će se nastaviti i nakon subote unatoč nižoj dnevnoj temperaturi. Na sjeveru bi u petak uz više oblaka mogla pasti i poneka kap kiše, a u subotu će nakratko zapuhati bura.

U četvrtak će na kopnu biti vrhunac ovog vala topline, od petka atmosfera manje stabilna pa osobito u nizinama unutrašnjosti može biti kraćih pljuskova, no ipak će sunčana razdoblja biti česta, a iako osjetno niža, dnevna temperatura ipak će biti oko ili iznad 30°C.

Dakle, iako daleko, sunce će idućih dana pošteno grijati pa bi čak i neki rekordi moglo biti ugroženi, ako ne i oboreni, upozorava meteorolog HRT-a Izidor Pelajić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: