13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

WHO dao tračak optimizma: Europa je nadomak primirja što se tiče pandemije

Pročitajte još:

Više je faktora koji ukazuju na to da Europa ulazi u “mirnije razdoblje” kada je riječ o pandemiji covida-19, poručio je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge rekao je da su, nakon dvije godine kaosa i smetnji u svakodnevnom životu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, europske zemlje konačno nadomak “primirja”.

“Pred Europom je jedinstvena prilika da preuzme kontrolu nad zarazom”, rekao je Kluge, kako prenosi dpa.

Tri su ključna čimbenika koja tome doprinose, smatra Kluge, a to su: visoka razina imuniteta, što zbog velikog broja zaraženih što zbog procijepljenosti, dolazak toplijeg vremena te dominacija omikron varijante koju karakterizira manja vjerojatnost razvoja težih oblika bolesti.

“Ovo razdoblje veće razine zaštite treba shvatiti kao primirje koje bi nam moglo donijeti i trajni mir”, smatra Kluge. Uz uvjet, dodaje, da se nastavlja s cijepljenjem, da se i dalje posebna pozornost posvećuje najugroženijima te da ljudi budu ustrajni u donošenju odgovornih odluka.

“Vjerujem da se možemo nositi s novim varijantama, koje su neizbježne, bez ponovnog uvođenja ograničenja koja su nam prije bila potrebna”, dodao je.

Brojne zemlje, među kojima su Danska, Norveška, Finska i Švedska, nedavno su objavile da će potpuno ukinuti ili u velikoj mjeri ublažiti mjere ograničenja zbog covida-19.

Dužnosnik WHO-a optimističan je unatoč velikom broju novih slučajeva zaraze. Europa je, naime, kako navodi WHO, prošlog tjedna zabilježila 12 milijuna novih slučajeva, što je najveća tjedna incidencija od početka pandemije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: