24.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 svibnja, 2023

Astronomi otkrili crnu rupu monstruozne veličine ’30 milijardi puta veću od mase Sunca’

Astronomi kažu da je novootkrivena crna rupa čak 30 milijardi puta veća od našeg Sunca i da je prva čija je veličina izmjerena pomoću gravitacijskog lećenja.

Pročitajte još:

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Durham otkrili su ogromnu, ultramasivnu crnu rupu promatrajući njezino djelovanje na prolaznu svjetlost, odnosno pojava gravitacijske leće. U studiju je bio uključen i njemački Institut Max Planck Riječ je o jednoj od dosad najvećih crnih rupa u svemiru.

Tim je svoja otkrića, objavljena u stručnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, opisao kao “izuzetno uzbudljiva”.

– Ova posebna crna rupa, koja je otprilike 30 milijardi puta veća od mase našeg Sunca, jedna je od najvećih ikad otkrivenih, rekao je glavni autor dr. James Nightingale, s Odsjeka za fiziku na Sveučilištu Durham.

Ogromne crne rupe su najmasivniji objekti u svemiru, s masom između 10 i 40 milijardi puta većom od mase Sunca.

Astronomi vjeruju da se mogu pronaći u središtu svih velikih galaksija poput Mliječnog puta.

Ultramasivne crne rupe su rijetke, a njihovo podrijetlo je nejasno. Neki vjeruju da su nastale ekstremnim spajanjem masivnih galaksija prije nekoliko milijardi godina dok je svemir još bio mlad.

Efekt gravitacijske leće otkrio im crnu rupu

Znanstvenici su iskoristili efekt gravitacijske leće koji im je otkrio crnu rupu, regiju u kojoj je gravitacijska sila toliko snažna da čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Zatim su koristili simulacije superračunala na Sveučilištu Durham i slike snimljene svemirskim teleskopom Hubble kako bi potvrdili njenu veličinu.

Rekli su da je ovo prva crna rupa otkrivena pomoću gravitacijske leće.

– Većina najvećih crnih rupa za koje znamo su u aktivnom stanju, gdje se materija uvučena u blizinu crne rupe zagrijava i oslobađa energiju u obliku svjetlosti, X-zraka i drugog zračenja, rekao je Nightingale.

– Međutim, gravitacijska leća omogućuje proučavanje neaktivnih crnih rupa, nešto što trenutno nije moguće u dalekim galaksijama.

– Ovaj bi nam pristup mogao omogućiti otkrivanje mnogo više crnih rupa izvan našeg lokalnog svemira i otkriti kako su ti egzotični objekti evoluirali dalje u kozmičkom vremenu, kazao je.

Znanstvenici su rekli da njihov rad otvara “zanimljivu mogućnost” da astronomi mogu otkriti više ultramasivnih crnih rupa nego što se dosad mislilo.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Bugatti i Rimac grade luksuzni stambeni neboder u Dubaiju: Ovako će izgledati

Novim projektom se na svom Facebooku pohvalio Mate Rimac. "Jučer smo zajedno s našim partnerom Binghattijem predstavili prvi svjetski projekt...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
24.8 ° C
25.5 °
23.2 °
43 %
1.5kmh
20 %
Ned
25 °
Pon
22 °
Uto
25 °
Sri
19 °
Čet
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9156
GBP
1,1464
CHF
1,0255
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: